- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Почиње повлачење: ОДКБ предаје стратешке објекте војсци и полицији Казахстана

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографијаЗаставе на церемонији отварања заједничких противтерористичких војних вежби заједничких снага за брзо реаговање држава-чланица ОДКБ у Таџикистану
Заставе на церемонији отварања заједничких противтерористичких војних вежби заједничких снага за брзо реаговање држава-чланица ОДКБ у Таџикистану - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Мировњаци ОДКБ почели су да предају стратешке објекте које су чували у Казахстану војсци и полицији републике, саопштило је Министарство одбране Русије.
„У складу са планом који су направили команда колективних мировних снага ОДКБ и министарство одбране републике Казахстан почела је предаја објеката од друштвеног значаја, које чувају мировњаци, органима за спровођење закона земље“, наводи се у саопштењу.
Како се наводи, у току је припрема војне технике и опреме за утовар у авионе Ваздушно-космичких снага Русије и њихово враћање у своје базе.
Повратак снага ОДКБ у своје државе ће бити организован у сарадњи са казахстанском страном.
Обраћајући се постројеном контингенту ОДКБ у Алма Ати, командант мировне мисије у Казахстану генерал-пуковник Андреј Сердјуков саопштио је да је група успела брзо да осигура безбедност грађана и да гарантује рад стратешких објеката у тој републици. По његовим речима, мировна операција у Казахстану је успешно завршена, сви постављени задаци су реализовани.
Генерал и секретар ОДКБ Станислав Зас саопштио је том приликом да је у мировној мисији у Казахстану учествовало више од 2.000 војника и око 250 јединица војне технике.
Да се ситуација у Казахстану стабилизује показује и то што је у Нур Султану и у још 13 региона републике укинут црвени ниво терористичке претње.
Јуче је председник Казахстана Касим Жомарт Токајев саопштио да ће мировни контингент ОДКБ почети да се повлачи из земље 13. јануара.
Шта се крије иза изненадне провале насиља у Казахстану, зашто су се протести због поскупљења гаса претворили у оружану побуну и да ли су трупе ОДКБ-а отклониле опасност од „обојене револуције“ у овој земљи сазнајте у емисији „Нови Спутњик поредак“.
Војна вежба Неуништиво братство - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
СВЕТ
Кратка и успешна мисија: Контингент ОДКБ почиње повлачење из Казахстана 13. јануара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала