- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Прослава Српске нове године на Светској изложби у Дубаију о којој пишу светски медији

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМузичар и композитор Горан Бреговић на концерту у Кремаљском дворцу
Музичар и композитор Горан Бреговић на концерту у Кремаљском дворцу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Судећи по објавама најчитанијих медија у Уједињеним Арапским Емиратима прослава Српске нове године на Светској изложби „Експо 2020 Дубаи“, уз наступе Горана Бреговића и светски познатог ди џеја српског порекла Ђорђа Петровића познатијег као Сатори, изазива велику пажњу јавности, саопштили су из Српског павиљона на Експо изложби у Дубаију.

Наступ Бреговића најважнији музички догађај

Часопис „The National“ уврстио је на прво место наступ Горана Бреговића, за дочек Српске нове године 13. јануара, у седам најважнијих музичких догађаја на Експу овога месеца.
„Са више од шест милиона продатих албума за више од више од три деценије дуге каријере, Горан Бреговић је један од најуспешнијих музичара у Србији и једна од највећих музичких звезда Балкана. Са својим „Оркестром за свадбе и сахране, Бреговић обећава незабораван провод“, наводи часопис чланку и преноси Бреговићеву изјаву:
„Пуних 20 година нисам написао ништа тужно. Моја музика је весела, позива људе на игру, на радост, без обзира које год да су вере или нације, верујем да ће публика у Дубаију то препознати и да ћемо направити сјајан провод“, најављује Бреговић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГоран Бреговић Брега
Горан Бреговић Брега - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Горан Бреговић Брега

Идеје и иновације су темељ и наслеђа и будућности Србије

Утицајни „Time out“ отишао је корак даље и осврнуо се на комплетан, како оцењују, богат музички програм који је Србија припремила за представљање на Светској изложби, али и бројне друге иновације које свакако треба погледати - попут Метахјуман пројекат који наставља да одушевљава свет:
„Идеје и иновације су темељ и наслеђа и будућности Србије. Од пионирског развоја првих градова у древној Винчи до друштвених, техничких и економских открића -допринос је неописив. Да бисте видели како је Србија помогла у обликовању света у коме данас живимо, не смете пропустити узбудљив програм Србије. За прожимајући увид у фасцинантну културу Србије, сигурно ћете пожелети да погледате очаравајућу понуду музике и забаве Србије, инспирисану њеним креативним и иновативним коренима“, наводи се у тексту.
© Фото : ПромоДи џеј Сатори
Ди џеј Сатори - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Ди џеј Сатори
„Time out“ је такође саставио списак музичких наступа уметника из Србије које никако не треба пропустити - од Бреговића и Саторија, холандског продуцента, српског порекла који ће извести музику инспирисану Винчанском културом, па све до наступа светског виртуоза Стефана Миленковића који је поделио своје узбуђење уочи наступа.
„Сви смо веома узбуђени због наступа на невероватној светској платформи као што је 'Експо 2020'. Посебно нас радује што ћемо представити два веома узбудљива и веома различита пројекта. Први је наша гудачка репрезентација, изабрана међу неке од најбољих гудача Србије од 18 до 25 година који ће имати прилику да покажу своје умеће и представе Србију. Други је ’Rock El Clasico’ који представља фузију рокенрола и класичне музике. Кроз ове наступе Србија ће бити представљена на веома специфичан начин, показујући префињеност, свест о традицији, али и неустрашивост уметничког и музичког експериментисања”, поручио је Миленковић.
Стефан Миленковић - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2020
Стефан Миленковић: Вратио сам се, јер нам наша историја, наша култура, наше тло, даје снагу /видео/
Поред музичких наступа, „Time out“ као главне разлоге зашто посетиоци из целог света треба да посете Павиљон Србије истиче и креативно стваралаштво и иновације са којима се публика може упознати, али и да виртуелно уђу у „Ђ бокс“ и „наступају“ заједно са Дејвидом Гетом на Егзит фестивалу, преноси Танјуг.
Тиме се само наставља низ светских медија који су писали о иновацијама и наступу Србије на Светској изложби у Дубаију - попут Си-Ен-Ена и других…
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала