- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Разговори у ћорсокаку: Америка спремна да разговара само о темама које њој одговарају

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Министар спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
САД и њихови савезници из Северноатлантске алијансе нису спремни да разговарају о кључним захтевима Русије о безбедностним гаранцијама, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков у интервјуу RTVI.

„Главни проблем је што САД и њихови савезници из НАТО-а ни под каквим околностима нису спремни да изађу у сусрет нашим кључним захтевима за неширење НАТО-а, смањење инфраструктуре Алијансе и њено враћање у границе из 1997. године. Наравно, нити о темама које се тичу правно обавезујућих гаранција за нераспоређивање система у непосредној близини наших граница“, рекао је заменик шефа дипломатије.

Став НАТО-а по питању неширења Алијансе је непробојан, што забрињава. САД и НАТО су спремни да разговарају само о оним темама безбедносних гаранција које њима одговарају.
„Американци желе да отпочну дијалог са нама по неким фрагментима ситуације у сфери безбедности и самим тим разводне руски став, смање притисак, напетост. Кријући се иза тог дијалога о фрагментима, желе да наставе процес геополитичког, војног освајања све нових и нових територија, приближавајући се Москви“, рекао је заменик шефа руске дипломатије.
Москва ће предузети „друге мере и методе“ према западним партнерима, ако САД и НАТО не узму у обзир руске захтеве, додао је он.
Русија није сигурна да ће САД и НАТО кренути на уступке по питањима безбедносних гаранција, али ће се дијалог наставити по различитим линијама. Међутим, нема основа за нову рунду безбедносних преговора између Русије и САД и НАТО у блиској будућности, разговор је зашао у ћорсокак.
„У вези са кључним елементима тог текста (гаранцијама) САД и њихови савезници фактично говоре „не“, а тамо где кажу „да, хајде да наставимо дискусију“, ми примећујемо да, без обзира на важност и озбиљност тих чланова – они су другостепени у поређењу на неширење НАТО-а. То је у извесној мери ћорсокак или разлика у приступима“, закључио је Рјабков.
Заставе Русије и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Подкаст
Ближи се тренутак истине – да ли је НАТО спреман на компромис с Русијом | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала