- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

РПЦ позива да се саставе „правила понашања“ у православном свету

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион
Председник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Православне цркве ће доносити независне одлуке док не буду израђена заједничка правила понашања за све, рекао је Спутњику председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит Иларион.
Након што је у децембру 2021. године Синод Руске православне цркве формирао патријаршијски егзархат у Африци, Александријска патријаршија је изразила „најдубљу жалост“ због те одлуке, док је Синод Цариградске патријаршије саопштио да је егзархат РПЦ у Африци „антиканонско мешање руске цркве у јурисдикцију Александријске патријаршије“ и позвао је на обнављање канонског поретка на афричком континенту.
Митрополит Иларион сматра да су изјаве Александријске и Цариградске патријаршије очекиване. Говорећи о могућој реакцији РПЦ, он је истакао да „с обзиром да се нико није обраћао РПЦ, одговор није предвиђен“.
„По мом мишљењу, начин размене изјава је прилично бесмислен и неперспективан. Или се треба договорити о правилима понашања на међуправославном нивоу, или ће свака помесна црква бити препуштена сама себи и доносиће самосталне одлуке“, рекао је митрополит.
Он сматра да ће православне цркве и убудуће морати да доносе нестандардне одлуке, све док канонски поредак не буде успостављен у православљу у целом свету и све док Цариград буде одбијао дијалог и водио монолог.
С тим у вези он је скренуо пажњу на позив архиепископа тиранског Анастасија, који је много година посветио мисији на афричком континенту, да је такав дијалог неопходан на међуправославном нивоу.

„Пут ка обнављању јединства и зацељивању рана је повратак на ситуацију пре јесени 2018. године када су се православне цркве консултовале међусобно и када, у складу са канонима, 'први' ништа није радио без сагласности осталих, а остали су под председавањем 'првог међу једнакима' колективно доносили одлуке“, појаснио је представник РПЦ.

Патријарх александријски и целе Африке Теодор II признао је 2019. расколничку Православну цркву Украјине. Говорећи о последицама ове одлуке, РПЦ је раније напоменула да оне могу утицати на верујуће сународнике у Африци – на канонској територији Александријске патријаршије. Крајем децембра 2021. Синод Руске православне цркве објавио је одлуку о стварању Патријаршијског егзархата у Африци.
На иницијативу тадашњег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја 2018. године је спајањем двеју расколничких организација настала такозвана Православна црква Украјине. Нова „црква“ је од патријарха Вартоломеја добила томос о аутокефалности. ПЦУ су признали првојерарси Александријске и Грчке цркве, а 2020. године – предстојатељ Кипарске цркве. РПЦ је на признање расколника одговорила раскидом односа са Цариградом и оним поглаварима у другим помесним црквама који су прихватили украјински раскол.
Заседање Светог синода Руске православне цркве - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
РУСИЈА
Руска православна црква формирала егзархат у Африци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала