- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Вучић поручио званичницима Аустралије: Престаните са иживљавањем над Новаком, умемо да одговоримо!

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Пратите нас
Александар Вучић, председник Србије, послао је поруку подршке Новаку Ђоковићу и одговорио је премијеру Аустралије Скоту Морисону. Вучић је на званичном Инстаграм налогу оштро осудио одлуку да се најбољем тенисеру света други пут у року од неколико дана укине виза.
Изјаву председника Србије преносимо у целости:
„Поштовани грађани Србије суочени смо са много проблема, притисцима у региону, притисцима из дела света, али оно што нама као народу никада нису успели да одузму је наше срце, понос и достојанство. Ово говорим због свега што се збива у Мелбурну у Аустралији и не зато што ме занима добијање било каквих политичких поена, јер никада се нисам китио туђим перјем, али напади на Новака Ђоковића, држављанина Србије, на Србина, грађанина ове земље, из нама непознатих разлога, достигли те размере, да је немогуће за мене а да се не огласим и да не кажем само шта мислим, већ и шта је наш одговор Аустралији.
Вероватно не бих ни реч рекао да се после поновљене одлуке аустралијских власти да се укине виза Новаку Ђоковићу, није огласио премијер Аустралије Скот Морисон који је рекао да је задовољан и да поздравља одлуку укидања визе најбољем светском тенисеру, Србину Новаку Ђоковићу.
Зачуђен сам пре свега због чињенице да прво такве одлуке доносе извршни органи власти, а после правоваљаних одлука судских органа власти. Неретко нам држе придике о томе шта је владавима права. Можете ли да замислите како би то изгледало када би у Србији неки министар могао да поништи одлуке судија. Дакле, важећих правосудних органа. Тиме су нам само показали како изгледа независно правосуђе, али можда пре свега небитно правосуђе, јер сва власт је у рукама извршних органа. Ја бих ствари вратио на нешто још важније. Ако сте хтели Новаку да забраните да по 10. пут освоји трофеј у Мелбурну, зашто га нисте вратили одмах, зашто му нисте рекли да није могуће да уђе у вашу земљу, зашто га малтретирате и зашто се иживљавате, не само над њим већ и над његовом породицом, већ над целом нацијом, слободарском и поноситом.
Је ли то потребно да бисте добили неке изборе, је ли вам то потребно да бисте се додворили својој јавности? Е, па појавио се један председник из једне мале земље који то сме да каже једном великом премијеру из једне велике земље. Знате зашто смем? Јер говорим истину и зато што и ви знате да вам говорим истину. Ми ћемо се борити за Новака Ђоковића и то што ћете га малтретирати дан, два, пет, мање или више, неће променити суд нашег народа о народу у Аустралији којег изузетно ценимо, али ни о Новаку Ђоковићу.
Ви можете писати стотине и хиљаде текстова најгорих могућих о њему, али он ће остати најбољи тенисер свих времена и увек ће бити у нашим срцима. А ви који мислите да малтретирањем и иживљавањем нешто постижете никада нећете прићи, не Новаку Ђоковићу, него било којем обичном човеку и вашег и нашег поноситог народа.
Србија ће бити уз Новака Ђоковића и Србија ће умети да вам одговори много лепше се понашајући него што се ви понашали према Новаку Ђоковићу. Поштујући све оно што значи адекватно представљање једне земље. Живела Србија! Новаче, ми смо уз тебе!“, рекао је председник Србије Александар Вучић.
Подсећамо, у петак ујутру по средњеевропском времену министар за имиграције Аустралије Алекс Хок укинуо је визу Новаку Ђоковићу и српски тенисер поново се налази пред депортовањем.
Новакови адвокати уложили су жалбу, а цео случај пребачен је са Федералног окружног суда на виши ниво – Федерални суд.
Опширније о свему прочитајте на линковима испод.
„Типичан, лукав потез“ – жестоке реакције на одлуку Аустралије: „Министар ћутао да би омео Новака!“
Судија је пребацио случај Федералном суду – познато ко је човек који одлучује о Ђоковићевој судбини
Ђоковић ће у притвор, предмет је пребачен, а изјаву ће дати на „тајној локацији“ /видео/
„Нико да се не оглашава“ – премијер Аустралије забранио колегама јавне наступе
„Документ је апсолутно валидан“: Члан Кризног штаба о тесту Новака Ђоковића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала