- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски медији тврде да Ескобар решава „македонско питање“ док америчка амбасада то демантује

© Фото : Youtube/House Foreign Affairs Committee/PrintscreenГабријел Ескобар, амерички изасланик за Балкан
Габријел Ескобар, амерички изасланик за Балкан - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Пратите нас
Бугарски портал „Епицентар“ саопштио је да америчка амбасада у Софији разговара са бугарском владом о питању поштовања права македонске мањине у земљи. Међутим америчка амбасада је демантовала ове наводе.
Повод за текст бугарског портала био је интервју који је заменик америчког државног секретара за Западни Балкан Габриел Ескобар дао за македонске медије.

„То је равно националној издаји ако је то тако, јер у Бугарској не постоји призната македонска мањина. По Уставу ми уопште немамо мањина. То ће бити невиђени скандал ако неко из бугарске Владе заиста покушава да се договори са амбасадом САД о праву Македонаца (македонске мањине) којих фактички нема“, пише „Епицентар“.

Аутор чланка подсећа да је бивши премијер Бугарске Красимир Каракачанов рекао америчкој конгресменки Клаудији Тени да „у Бугарској не постоји македонска мањина“. Каракачанов је тада истакао да „бугарске институције на челу са председником Руменом Радевом и Министарством спољних послова треба да дају јасан сигнал америчкој амбасади да неће трпети било какав притисак по питању историјске истине и права грађана Северне Македоније који имају бугарску самосвест“.

Америчка амбасада демантује вест

Након тога се огласила амбасада САД у Бугарској, истакавши да је разговор са дипломатом „проузроковао погрешно тумачење америчке политике у региону“, те да на састанку са представницима бугарске владе није речи било о питању такозване македонске мањине.

„Влада САД није покренула поменута питања на тему мањина са бугарском владом. Наши разговори са бугарском владом фокусирани су на нашој заједничкој визији јаче, просперитетније и уједињене Европе путем интеграције свих њених делова, укључујући Западни Балкан“, наводи се у саопштењу амбасаде, преноси Бугарска национална телевизија.

Подсетимо, раније је у европским извештајима више пута покретано питање о правима македонске мањине у Бугарској. Власти Софије више пута су категорички саопштавале да нема разлога да се верује да у Бугарској постоји македонска мањина. Председник Бугарске Румен Радев је, са своје стране, у више наврата позивао суседе да укључе македонске бугаре у Устав, равноправно са Србима и Албанцима.
ПССЕ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2021
Бугарски медији: Фикција о македонској мањини поново доспела у извештај ПС СЕ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала