- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Катнић : Иста група током године кроз луку Бар провукла двије до три тоне кокаина

© Прес центарМиливоје Катнић
Миливоје Катнић - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Пратите нас
Главни специјални тужилац Миливоје Катнић казао је данас на прес конференцији да су од полиције сазнали за кокаин у контејнеру који је пронађен у Логистичком центру „Волија“, а они од Управе прихода и царина.
"Они су заиста то утврдили са великом вјероватноћом и нама саопштили са 99 одсто вјероватноће да се ради о кокаину... Организовали смо се у покрету и дошли до важне чињенице, а то је ова пломба која је јединствена и може постојати само једна, а она је гарант да од мјеста А - Еквадрод, до мејста Б - Бар, није нико отварао", рекао је он.
Он је навео да су пратили товар и дошли до Волија.
"Када су радници открили да су ови пакети различити, а открило би и мало дијете тада с", рекао је он и додао да су тада извршили претрес.
Катнић је казао да је дрога требала да се из контејнера преузме у Слободној царинској зони у Бару и да је организована група имала идентичне пломбе које се стављају на контејнер, те пломбе се издају у Женеви. Међутим, пошто је цариник на скенеру примијетио да је у контејнеру сумњив садржај, на њега је стављен печат црногорске царине.
"Ова дрога је требало да буде преузета у онај мрак у складишту, као што је претходна три пута", рекао је он.
Објаснио је да је организована група најмање три пута у протеклих годину дана на исти начин кроз Луку Бар прошверцовала неколико тона дроге.
"За тих 11 дана, колико контејнер лежи тамо, имали су шансу да отворе контејнер, ставе пломбу, узму дрогу и одвезу је... Пошто је било спекулација да се од Луке Бар отвори контејнер, то није било могуће", рекао је он.
Он тврди да "роба" није требало да дође у Воли. Нагласио је да је Воли у протеклих пола године више пута тражио да се провјеравају контејнери којима стиже роба за тај трговински ланац, а да је то учинио и за овај контејнер.
Казао је да сумњају да су 2. јуна, 2. августа и 14. октобра чланови криминалне групе успјели да однесу око три тоне кокаина из Слободне зоне.
"Примјетили су да фале и увијек фале на другом и трећем низу одрежена количина робе, што су они контатовали и обавјештавали продавца робе - фирму из Словеније. На основу те робе која је фалила утврђена је ова количина", рекао је он.
Казао је да је у једном од та три случаја поручилац био Воли.
"Зашто се то десило, зато што дио полиције и ми у СДТ дјелујемо као на окупираној територији. Озбиљан пропуст се десио у обавјештајној заједници Црне Горе", рекао је он.
Казао је да би, да су обавјештени, могли узети отиске након што је примјећено да недостаје роба у контејнерима.
"Прошло је двије, три тоне, то су стотине милиона. На том тржишту тамо. Важно је да је ова дрога 96 одсто чистоће, то је савршенство, али вам не предлажем да пробате", казао је Катнић.
Специјални тужилац Мирослав Турковић, који и поступа у предмету запљене више стотина килограма кокаина, рекао је да је СДТ 13. јануара поднијело кривичну пријаву против Ђока Дробњака, којег сумњиче да је постао члан криминалне организације коју су формирала два НН лица.
Турковић је рекао да Дробњака сумњиче да је манипулисао контејнерима у којима се налазила опојна дрога, јављао бројеве контејнера....
Турковић је казао да сумњиче непознате држављане Еквадора да су постали прпадници те криминалне организације, а да је њихов задатак био да набављају пломбе, остављају их у контејнерима са кокаином, како би их други припадници када преузму дрогу поново пломбирали.
Ту криминалну организацију сумњиче да је дјеловала у више европских држава.
Турковић је рекао да Дробњака сумњиче да је означио контејнер којим је у Бар почетком јануара стигла дрога и преусмјерио га ка Волију да би омогућио осталим члановима криминалне групе да је преузму, али да су у томе спријечени.
"Циљ ове криминалне организације био је да се дрога узме испод мјера царинског надзора у Слободној зони", казао је Турковић.
Истакао је да је у пошиљци пронађено око 500 килограма кокаина.
"Намјера је била да се ова роба изузме у Слободној царинској зони и да се дио пласира на црногорско тржиште", рекао је он.
Специјални тужилац приказао је новинарима и како изгледа лажна пломба, која је запакована у контејнеру са бананама да би, након што изузму дрогу, чланови криминалне групе могли да га поново пломбирају.
Казао је и да је Слободна царинска зона мјесто на ком је требала бити преузета дрога.
"То је простор који је подесан да се предузму ове радње, за које ми сумњамо да су биле у плану дјеловања ове криминалне организације", рекао је он.
Казао је да су дошли до података да је у јулу, августу и октобру прошле године царински службеник дошао до података да у контејнерима недостаје роба и да то показује да је то била устаљена шема криминалне групе.
В.д. директорица Управе прихода и царина Милена Петричевић је казала да је акција запљене кокаина реализована захваљујући савјесном раду цариника.
"Ради се о контејнерском садржају који је 2. јануара упловио бродом Спирит оф цхеннаи, на ком су од 109 контејнера у 70 биле банане", рекла је она на прес конференцији СДТ и Управе полиције.
Истакла је да су царински службеници испоштовали све процедуре и примјеном тих параметара на скенеру открили да је један контејнер контаминиран.
Тајно надгледали истовар дроге
Петричевић је поновила да је цариник који је открио контаминирану пошиљку одмах обавијестио, након чега су обавијестили Управу полиције.
Петричевић се захвалила на сарадњи и изванредним резултатима најближим сарадницима.
"Знате да су и 5. јануара, без међународне подршке, открили 300 килограма хероина", казала је она.
Поручила је да ће и у наредном периоду радити професионално, да неће подлећи никаквим притисцима, јер им је циљ да Црну Гору ослободе епитета да је земља транзита дрога.

Катнић не очекује да ће бити смијењен

Миливоје Катнић вјерује да га нови Судски савјет неће смијенити јер он није испунио услове за пензију. И да ако се то деси мимо закона спреман је да тражи правду И пред судом у Стразбуру.
Вјерује да је поштено радио свој посао.
Он не зна зашто потпредсједник Владе Дритан Абазовић инсистира на његовој смјени, али је јасно зашто криминуалне групе траже његеову оставку и да су криминалне групе хтјеле да их ликвидирају. Он каже да је то Абазовићево инсистирање равно непристојности. Поновио је да је безбједоносни сецтор подбацио око свега што се догађа у луци Бар.
Катнић је опет потенцирао на причи да су криминалне групе хтјеле да изврше аттентат на њега.
Банане - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РЕГИОН
Чији је кокаин пронађен у Логистичком центру компаније „Воли“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала