- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сенатор Рубио: Хитно увести санкције против Путина

© Flickr / rj_schmidtАмерички Сенат
Амерички Сенат - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Пратите нас
Амерички сенатор из Републиканске партије Марко Рубио предложио је нацрт нових санкција против руског руководства и лично против председника Русије Владимира Путина у случају ескалације ситуације око Украјине, саопштила је прес служба партије.

„Предлог закона предвиђа хитно увођење јаких санкција лично Владимиру Путину“, наводи се у саопштењу.

Рубио у нацрту предлаже да обавештајна служба обавештава амерички Конгрес на сваких 20 дана о томе да ли је Русија нарушила територијалну целовитост Украјине. У случају да се то догоди, онда ће у наредних десет дана бити уведене санкције против руског руководства, премијера, министра одбране Русије и лично против Владимира Путина – блокираће се њихова имовина и визе. Исте мере се предлажу и против руских бизнисмена коју су под санкцијама од 2017. године.
Предлог је да се санкције уведу и када је реч о свим операцијама са руским компанијама у енергетском, финансијском, авионском и космичком сектору, као и да се примене на вршиоце специјализованих услуга за размену финансијских порука (нпр. СВИФТ). Рубио тражи и да се хитно уведу санкције и против гасовода „Северни ток 2“.
Овај предлог закона неће бити изнет на засебно гласање, већ ће, највероватније, бити придодат другој иницијативи која је потекла од сенатора из Демократске партије Роберта Менендеза. Иницијативе се у много чему поклапају. Оба сенатора предлажу санкције против руског руководства и економских институција, као и санкције које се односе на СВИФТ.
Рубио предлаже да се уведу санкције у случају да Русија наруши територијалну целовитост Украјине, а Менендез у циљу обуздавање руске агресије против Украјине.
Предлог сенатора Теда Круза из Републиканске партије да се санкције уведу гасоводу „Северни ток 2“ није добио потребну подршку и одбијен је.
Подсетимо, амерички сенатори из владајуће Демократске странке раније су представили предлог закона о новим санкцијама против кључних сектора руске привреде, државног дуга и првих лица државе, укључујући председника Владимира Путина, које би Вашингтон могао да уведе уколико ситуација у и око Украјине ескалира.
Заставе САД и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
РУСИЈА
„Блумберг“: Вашингтон све више притиска Европу да одобри антируске санкције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала