- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина мета најјачег хакерског напада у последње четири године – ЕУ сазвала хитан састанак

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Пратите нас
Државни сајтови Украјине ноћас су изложени најјачем хакерском нападу у последње четири године, а међународни партнери Кијева укључили су се у расветљавање околности, рекао је заменик шефа државне службе за специјалне комуникације и заштиту информација Украјине Виктор Жора.
„Наши међународни партнери понудили су нам помоћ у истрази овог инцидента, елиминацији последица. Сарађујемо са њима. Нажалост, можемо да констатујемо да је ово био најснажнији напад у последње четири године, бар када је реч о обиму“, рекао је Жора.
Такође је прецизирао да су украјински државни органи и критична инфраструктурна редовно изложени хакерским нападима од 2014. године. Жора је додао да се хакерски напади могу повезати „са чињеницом агресије против Украјине која је у току“. На питање да ли је Русија умешана у напад, Жора је избегао одговор, рекавши да се ситуација анализира.
Како је рекао портпарол Министарства спољних послова Украјие Олег Николенко, привремено не раде сајтови Министарства спољних послова и других државних органа.
На почетној страници сајта Министарства образовања и културе остављена је порука да су наводно процурели сви лични подаци Украјинаца. Касније је саопштено да, према прелиминарним информацијама, није дошло до цурења личних података.

Хитан састанак ЕУ

Како је саопштио шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, Европска унија је сазвала хитан састанак високих дипломата чланица ЕУ како би одлучили како да помогну Украјини да одреагује на сајбер напад и какву техничку помоћ могу да пруже како би земља побољшала своје способности да се супротстави таквим нападима.
Како је додао, у ЕУ за сад не знају ко стоји иза напада – пошто немају доказе могу само да претпостављају.
Глобални напад вируса на рачунарске системе - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Украјина добија нови вид војске - сајбер снаге
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала