- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Истовремени атак из Стразбура на Додика и Орбана – шта се ваља иза свега

© Уступљено СпутњикуМилорад Додик и Виктор Орбан
Милорад Додик и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Иницијатива групе европосланика да казне комесара Оливера Вархељија због односа према БиХ је покушај да се једним ударцем „елиминишу две муве“ - да се отклоне оба њихова проблема, и Република Српска и Мађарска, односно Виктор Орбан и Милорад Додик, и реализује политика која је против интереса Мађарске али и интереса српског народа.
Ово је коментар дипломате у пензији Зорана Миливојевића на захтев 30 европосланика да се казни Оливер Вархељи, европски комесар за проширење и суседство, због спровођења политике према БиХ која, како тврде ови европски посланици, није политика ЕУ и Европске комисије него Орбанова.

Једним ударцем два поготка

Миливојевић каже да најновија акција европских парламентарца против Вархељија има заправо два циља.
„Један је да се додатно заоштри став према Милораду Додику и политици Бањалуке, посебно везано за одлуке Народне скупштине РС, а нарочито сада после прославе Дана РС 9. јануара. Дакле, настојање да се то питање што више интернационализује и да се ЕУ активније постави према РС,“ објашњава Миливојевић.
Други циљ је, истиче наш саговорник, уско везан за предстојеће изборе у Мађарској и сасвим је сигурно да би било која врста реакције према Вархељију на начин како то предлажу ови парламентарци утицала на исход избора у Мађарској.

Удар на Орбана

„Утицала би на позицију Орбанове странке Фидес, јер је јасно да иза овог захтева против Вархељија стоје структуре које већ дуже време настоје да доведу у питање и позицију Орбана, али и позицију Мађарске. То су структуре које се залажу за кажњавање Мађарске и Орбана због политике коју води – националне политике и оних елемента за које се сматра да одударају од вредности и стандарда ЕУ. Другим речима, свих који су против тога да Мађарска задржи свој суверенитет, у оним областима где је заступљен њен државни и национални интерес,“ истиче Миливојевић.
Заправо ово је покушај, напомиње наш саговорник, да се преко Вархељија политика која није у складу са Орбановом материјализује не само на штету Орбана већ и путем дисциплиновања Мађарске.
Милорад Додик са Виктором Орбаном - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
РЕГИОН
Орбан у Бањалуци у деликатном тренутку: Признање интереса Републике Српске и Србије
„Очигледно је да иза свега стоје структуре левице, да су инспиратори у овом тренутку мађарска опозиција која покушава да се преко овога мобилише и ван Мађарске, имајући у виду да су то унутар Мађарске већ урадили и да имају једног кандидата као и да ће ово бити један од кључних покушаја да се Орбан склони са власти и да се доведе у питање позиција његовог Фидеса,“ уверен је Миливојевић.

Удар на Додика

Када је реч о БИХ, јасно је да је на делу наставак притисака на РС, као што је јасно и дефинисање ових структура у Европској унији на челу са „Зеленима“ који су сада добили ветар у леђа победом у Немачкој да се и овим путем доведу питање не само Додик, већ и политика Бањалуке и позиција РС.
„Треба имати у виду да на јесен следе и избори у БиХ и да већ сада почиње један део озбиљне кампање да се у Бањалуци, то јест у РС, промени власти и успостави систем који ће одговарати интересима који су на линији централизације БиХ,“ каже Миливојевић.
Миливојевић подсећа и да је све почело посетом Вархељија Српској, као и то да му се спочитава да је он наводно подржао Милорада Додика у политици „сецесије“ и довођења у питање интегритета БиХ – што никада није доказано.

Вархељијева „кривица“

„Те спекулације немају доказ јер Вархељи је потпуно заступао политику ЕУ и Брисела када је посетио Бањалуку и разговарао са Додиком,“ наводи Миливојевић.
 Оливер Вархељи - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
РЕГИОН
Вархељи: БиХ нема времена за губљење
Вархељијев став о БиХ, наглашава он, јесте очување пуног територијалног интегритета, и то је неспорно, али уз очување два ентитета и поштовање три конститутивна народа.
Писмо против Оливера Вархеља председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен упутила је мађарска посланица Каталина Чех где је истакла да су „изузетно узнемирени очигледном ескалацијом политичких тензија унутар БиХ које подстиче Милорад Додик, српски члан трочланог Председништва земље“. Захтев је потписала и посланица немачких Зелених Виола фон Крамон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала