- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како се власник мењачнице нашао међу најбогатијима на свету

© Fotolia / WitГрафикон промене курса биткојна
Графикон промене курса биткојна - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Познатих крипто-милијардера у свету је тренутно свега десетак, али прогнозе су да ће их у предстојећим годинама бити све више. Иако дигитално, њихово богатство је једнако вредно као оно које припада технолошким гигантима из Силицијумске долине. Доказ је Канађанин пореклом из Кине Чангпенг Зао, који је данас један од најбогатијих људи на планети.
Оснивач светски популарне крипто-мењачнице „Бајненс“ Чангпенг Зао, познат и као „ЦЗ“, придружио се списку најбогатијих људи на свету када је у понедељак нето вредност његове имовине процењена на 96 милијарди долара. Он се сада налази на 11. месту, изнад индијског бизнисмена Мукеша Амбанија, а испод Лерија Елисона, суоснивача технолошке компаније „Оракл“.

Милијарде у криптовалутама

Зао је покренуо „Бајненс“ 2017. године. Од тада је та платформа постала највећа светска крипто-мењачница која ужива велико поверење крипто-заједнице. Само током 2021. године користило је 28,6 милиона корисника.
„Они су почели да нуде доста широк дијапазон услуга. Почели су да пружају услуге другим крипто-пројектима, да користе њихове мењачнице и ту се наплаћује велики низ провизија: од листирања и одржавања новчића на самој мењачници до провизија за трговања, повлачења, конверзију из ‘коина’ у ‘коин’... Шта год да урадите у тој мењачници, плаћате провизију која њима остварује зараду“, појашњава директор Блокчејн централе Никола Корбар.
Зао није једини крипто-бизнисмен чије богатство се мери у милијардама. Прошле године милијардери су постали и стваралац криптовалуте етеријум Виталик Бутерин и оснивач крипто-мењачнице „Коинбејз“ Брајан Армстронг. Процене су да ће крипто-милијардера у предстојећим годинама бити све више, као и да их и сада има више него што је познато, јер се не експонирају.

Филантропија или илузија

Зао се поводом свог успеха огласио на Твитеру написавши филантропску поруку: „Не брините за рангирања. Брините о томе колико људи можете да помогнете“, а потом и саопштивши да намерава да донира од 90 до 99 одсто свог богатства у добротворне сврхе, јер је „финансијски слободан“ и не треба му много новца да настави да живи као и сада.
„Већина милијардера из технолошког сектора нису налик класичним милијардерима, не треба им пет Ролс Ројсева, не требају им палате, зграде, ципеле од 100.000 долара... Већина њих се облачи тако да никад не бисте рекли да су милијардери. Већина тих људи је дошла из средње класе и није им потребно да троше ненормалне количине новца на аутомобиле, зграде или леопарде, гепарде, као што је случај, рецимо, на Блиском истоку. Он себи може да остави милион долара у џепу и да живи сасвим нормално“, каже Корбар за „Спутњик“.
Пре оснивања „Бајненса“, Зао је студирао компјутерске науке и радио на трговинском софтверу за Токијску берзу и „Блумберг“. За биткоин је сазнао током партије покера 2013. године. Тада је одлучио да живот посвети крипту. Чак је продао свој стан да би купио биткоин.
Ипак, Зао не би био једини ни у донирању великог дела свог богатства. Последњих година су и други познати пословни лидери, попут Марка Закерберга и поменутог Брајана Армстронга, потписали „Заклетву давања“, иницијативу коју су покренули Ворен Бафет и Бил и Мелинда Гејтс да би охрабрили најбогатије на свету да донирају већину свог богатства у добротворне сврхе.
„То је свакако леп гест, ако се обистини. Али, већина тих потписаних намера да се донира заправо долази од америчких милијардера. Што се њих тиче, врло сам скептичан. Према америчком закону, ви добијате пореско ослобођење за новац који донирате у добротворне сврхе, али тај закон не прописује којој хуманитарној огранизацији треба да донирате. Већина тих америчких милијардера донира хуманитарним организацијама које су они основали, а према закону, такође, хуманитарна организација мора да потроши најмање пет одсто за хуманитарни рад, а 95 одсто на своје трошкове, тако да већина тих милијардера донира сама себи“, предочава Корбар.
Међутим, Корбар сматра да би Зао могао да поступи филантропски и заиста донира скоро читаво своје богатство у добротворне сврхе.
Криптовалуте - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Криптовалуте у 2022: Шта предвиђају стручњаци
Криптовалуте биткоин, лајткоин и етереум - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Србија добија прве три званичне мењачнице за криптовалуту
Криптовалуте - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Злоупотребе и преваре на крипто тржишту 14 милијарди долара у 2021. години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала