- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како у Србији да поднесете захтев за субвенцију за електрично возило

CC0 / Pixabay / Електрично возило
Електрично возило - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Ново истраживање показало је како је транзиција на електрична возила на подручју ЕУ неизбежна, што је нешто што смо већ и могли наслутити раније. И Србија прати те трендове, а повећане су и субвенције
Међутим, оно што нисмо могли наслутити јесте да би електрична возила могла да постану популарнија пре 2030. године, која се често спомиње као година када ће кренути ригорозније забране аутомобила опремљених моторима на унутрашње сагоревање.
Многи произвођачи аутомобила су такође најавили 2030. годину као тренутак од којег ће продавати само електрична возила.
Нова студија међутим показује, да ће електрични аутомобили постати популарнији од бензинаца и дизелаша већ за три године. Притом, очекује се да ће се продаја електричних возила ове године удвостручити.

Како до новца у Србији?

Сви заинтересовани грађани и правна лица, као и предузетници у Србији, који желе да купе електрична или хибридна возила могу да поднесу захтев за субвенцију Министарству за заштиту животне средине до 31. октобра, а влада је за ову помоћ, подсетимо, из буџета ове године наменила 150 милиона динара.
Помоћ за куповину ових возила додељује се у оквиру спровођења мера за побољшање квалитета ваздуха и у циљу унапређења квалитета животне средине.
Право на субвенционисану куповину прописано је Уредбом о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових електричних и хибридних возила, која је како смо најавили, ступила на снагу за божићне празнике.
Љубитељи мопеда и трицикала имају право на помоћ за куповину у вредности од 250 евра, а заинтересовани за мотоцикле, тешке трицикле, као и лаке и тешке четвороцикле, могу добити субвенцију од државе у износу од 500 евра.
За четвороточкаше који имају највише девет путничких места, као и за теретна возила чија маса не прелази 3,7 тоне, а која имају искључиво електрични погон, државне субвенције износе до 5.000 евра.
У Уредби је наведено да се субвенцијом од 3.500 евра помаже куповина возила врсте М1 и Н1 која се покрећу на хибридни погон, уз обавезу да се пуњење може остварити и из спољног извора електричне енергије.
Такође, 3.500 евра добија се за куповину електричних М1 и Н1 возила са уграђеним саставом за продужење аутономије кретања са емисијама ЦО2/км до највише 50 г/км.
Износом од 2.500 евра субвенционише се куповина возила врсте М1 и Н1 која покреће хибридни погон који уз мотор са унутрашњим сагоревањем има барем један електрични мотор и може да се без активирања мотора са унутрашњим сагоревањем одређено време самостално креће искључиво на електрични погон. При чему се производња електричне енергије за допуну батерија обавља унутар самог возила, са емисијама ЦО2 до највише 100 г/км.
Сви износи исплаћују се у динарској противвредности по званичном средњем дневном курсу Народне банке Србије, на дан уплате купопродајне цене, преноси Телеграф бизнис.

Ко нема право?

Право на ову субвенцију немају, наведено је у Уредби, таксисти, као и предузећа јавног превоза, којима су већ на располагању субвенције за куповину нових такси возила.
Највећи проблем у Србији због којих се електрични и хибридни аутомобили значајније не купују јесте цена, због чега су и предвиђене субвенције.
Поред тога постоји проблем мрежне инфраструктуре, као и доступности брзих пуњача којих према неким подацима има свега 70.
Електрични аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Шта доноси нова уредба о субвенцијама за еколошка возила у Србији
Технички преглед - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Нови прописи: За која возила се сада плаћа мањи порез приликом регистрације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала