Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На Мердару приведени координатор РИК-а и возачи, заплењени камиони са изборним материјалом

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косова и Метохије
Припадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Припадници такозване Косовске полиције привели су синоћ око 22.30 на административном прелазу Мердаре, без икаквог правног основа и кривичног дела, координатора Републичке изборне комисије Марка Јанковића, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Јанковић се, наводи се у саопштењу, налазио у пратњи два камиона која су превозила изборни материјал РИК-а за предстојећи референдум на Косову и Метохији, који је био најављен ОЕБС-у на КиМ.
Петковић каже да је координатор РИК-а одведен у непознатом правцу.
Истовремено, припадници тзв. Косовске полиције запленили су два камиона која су превозила изборни материјал и привели и возаче камиона, као и Јанковићевог возача.
"О овој грубој демонстрацији силе и кршењу споразума хитно сам обавестио и специјалног представника за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и захтевао да Јанковић и тројица возача буду пуштени на слободу. Реч је о скандалу огромних размера и последица", навео је Петковић.
Додао је да на лице места одмах упућен и српски официр за везу како би помогао приведенима.
Петковић је навео да су се координатор РИК-а и камиони са референдумским материјалом упутили да материјал предају представницима мисије ОЕБС која је на терену задужена за организовање референдумских радњи.
"Међутим, уместо представника ОЕБС које смо званичним писмом данас обавестили о пошиљци материјала, наше представнике сачекало је 10 аутомобила Косовске полиције", прецизира Петковић и истиче:
"Управо је мисија ОЕБС на КиМ била дужна да преузме изборни материјал у складу са мандатом који има на терену, али и исказаном спремношћу за организовање референдумског изјашњавања, о чему су нас обавестили и у писму од 22. децембра прошле године".
Међутим, истиче шеф Канцеларије за Косово и Метохију,Мисија ОЕБС не само да није преузела референдумски материјал, него се није ни појавила на Мердару, где је требало да преузме материјал, онако како је то чињено сваки пут до сада у ранијим изборним процесима, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала