- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО вежба иза поларног круга: Порука Русији јасна

CC BY 2.0 / НАТО / Норвешки војници на војним вежбама НАТО-а "Спој трозупца 2018"
Норвешки војници на војним вежбама  НАТО-а Спој трозупца 2018 - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
НАТО се спрема за велике војне вежбе „Хладни одговор 2022“, на око 400 километара од руске границе. То ће, како преносе медији, бити највећи маневри НАТО-а иза поларног круга од Хладног рата. Намеће се питање, да ли су ове вежбе део америчке и НАТО стратегије обуздавања Русије?
„Порука је конкретна, посебно у контексту последњих преговора Русије са Западом о безбедносним гаранцијама. Задатак НАТО-а је да консолидује савезнике, да покаже да НАТО не одустаје од својих принципа и да планира да настави са провокацијама“, каже руски експерт за безбедност Констатин Блохин.
Норвежани су о предстојећим великим мултинационалним војним вежбама, на којима ће учествовати око 40 хиљада војника, обавестили команду Северне флоте Русије само дан након разговора Русије и НАТО-а о безбедносним гаранцијама.
„То што су они обавестили је у реду, али се мора имати на уму да Норвешка такође има своје интересе на Арктику и не треба очекивати да ће та земља заузети линију која ће бити у супротности са ставом НАТО-а у целини“, каже Блохин.
Маневри ће се одржати на територији Норвешке, на пролеће ове године. У вежбама ће учествовати Оружане снаге Норвешке, 28 држава-чланица НАТО-а и земаља-партнера блока. Норвешко Министарство одбране истиче да су ово највеће војне вежбе у новијој историји земље и највеће вежбе НАТО-а у 2022. години.
Командант Оперативне команде норвешких Оружаних снага генерал-потпуковник Ингве Одло известио је команданта Северне флоте адмирала Александра Моисејева о прелиминарним плановима предстојећих вежби, наводећи да се Оружане снаге Норвешке строго придржавају Бечког документа о мерама за јачање поверења и безбедности усвојеног на форуму ОЕБС-а 2011. године, као и да се залажу за транспарентност војних вежби. Моисејев је пожелео колегама да безбедно одрже маневре.
Такође, Норвежани су позвали све чланове ОЕБС-а да прате вежбе и поздравили су учешће руских посматрача.

Борба за Арктик

Маневри, који ће бити одржани у марту и априлу, одвијаће се на копну, мору и у ваздуху. Како је саопштила норвешка страна, вежбе ће се одржавати у неколико фаза од којих ће поједине бити изведене у Норвешком мору, као и на територији северног и централног дела Норвешке.
Војска НАТО-а учествује у вежбама да би стекла искуство у операцијама у суровим климатским условима, сличним оним какве има Русија. Експерти оцењују да Вашингтон гледа на Осло „као на један од прозора ка Арктику“, а циљ САД је супротстављање руском утицају на Арктику укључивањем Норвешке у тај процес. Оптужујући Русију пропагандна машинерија колективног Запада говори о „опасној милитаризацији Арктика“, а заправо Вашингтон жели да убрза обуздавање Русије уз истовремено коришћење савезника.
„Јасно је да НАТО неће извршити инвазију на Русију. То је просто немогуће, јер би то довело до Трећег светског рата. Али, на истом том Арктику вероватно се увежбава могућност војног сукоба са Русијом. Њихов задатак је јасан“, сматра Блохин.
Војни савез Вашингтона и Осла на Арктику је од великог значаја за Пентагон који настоји да се супротстави деловању Русије која не само да има највише ледоломаца него ради и на Северном морском путу.
Арктик је за Русију посебна регија. Од 38 хиљада километара границе арктичке обале, чак 22 хиљаде километара припада Русији, а тај регион је богат нафтом, гасом и другим природним ресурсима.
© Sputnik / Игор АгејенкоРуске оружане снаге на Арктику
Руске оружане снаге на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Руске оружане снаге на Арктику
„Наши интереси су заступљени на Арктику, Русија је тамо један од главних играча и очигледно је како би требало тумачити те маневре. Нисам стручњак за Норвешку, али је јасно да и ако има било каквих пријатељских изјава са њихове стране, онда је то ипак нека врста дипломатске учтивости. Норвешка улази у зону утицаја Запада и колико год желела да се другачије позиционира не може то да учини“, оцењује Блохин.

„Хладни одговор“ на некада најмирнијој граници

„Хладни одговор“ је главна зимска војна вежба норвешких Оружаних снага, а одржава се сваке друге године са НАТО партнерима. НАТО већ дуго звецка оружјем око руских граница и одржава војне вежби, а циљеви су врло конкретни — они хоће да држе Русију у сталном стању напетости.
„Ограничимо се на Норвешку као државу НАТО-а од 1949. године. И сам сам служио војску на тим местима и та граница са Норвешком је била наша најмирнија граница. У совјетско време Норвежани је чак нису ни чували. Када смо их питали зашто не чувате границу, одговорили су да им је довољно што су на руској страни граничари. Као што рекох, била је то најмирнија граница“, каже руски војни експерт, пуковник у резерви Михаил Ходарјонок.
Ходарјонок сматра да је веома значајно што је Норвешка обавестила руску Северну флоту о предстојећим вежбама и позвала посматраче, те напомиње да ти маневри нису озбиљна претња за Русију.
„Све ово се може тумачити на различите начине, али мислим да овде не треба полазити од претпоставке да они нешто спремају. Обавестили су нас, информисали, рекли су циљеве“, каже експерт.
Ходарјонок истиче да не треба доливати уље на ватру у тренутку када је ситуација у свету ионако експлозивна и очекује да ће после овонедељних преговора Русије са САД, НАТО-ом и ОЕБС-ом у Женеви, Бриселу и Бечу бити више транспарентности у погледу извођења војних вежби у близини руских граница.
„Не бих рекао да су ово неке замке које нам спремају САД. Наравно, америчка војска у било ком тренутку може да користи инфраструктуру Норвешке као чланице НАТО-а. Томе у прилог иду и недавни догађаји, када су амерички стратешки бомбардери Б-1 распоређени на један од аеродрома у Норвешкој, што је код нас изазивало забринутост...“, рекао је Ходарјонок
Америчко ратно ваздухопловство прошле године је први пут распоредило бомбардере Б-1 у Норвешку, чиме је, како су констатовали западни медији, Москви послата порука да ће америчка војска деловати у стратешки важном арктичком региону и пружати подршку својим савезницима у том подручју. Високи званичници Пентагона су тада за Си-Ен-Ен рекли да премештање снага много ближе Русији значи да ће САД моћи да реагују на потенцијалну „руску агресију“.
Иначе, управо је измишљена руска претња разлог постојања НАТО-а. Основан са циљем одбране својих чланица и обуздавања противничког Варшавског пакта у јеку Хладног рата, НАТО и након распада Совјетског Савеза трага за смислом свог постојања, а „руска претња“ је фактички једина основа за постојање НАТО-а и очување стратешке контроле САД над Европом. Без те измишљене претње дошло би до распада Алијансе.
Савет Русија-НАТО у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Разговори Русија-НАТО: Ко кога обуздава, а ко контраобуздава и — шта то, заправо, значи
Војне вежбе НАТО-а у Норвешкој - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РУСИЈА
Норвешка жели да се НАТО држи подаље од руских граница
Преговори Русије и САД у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
„Од преговора нема ништа“: Пољаци откривају „ђаволски план“ САД и НАТО-а против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала