- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Политички потрес у Лондону: „Невидљиви центар“ руши Бориса Џонсона

© Matt DunhamПротест испред Врховног суда Велике Британије
Протест испред Врховног суда Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Колико год британски и амерички медији драматизовали ситуацију око позиције британског премијера Бориса Џонсона, све уз помињање оставке због журки приређених у време локдауна, великих последица по њега неће бити, сматра Синиша Љепојевић, дугогодишњи дописник наших медија из Лондона.
Џонсон се ових дана поново нашао на удару критика због неколико журки које су се догодиле у башти Даунинг стрита у време када је земља била закључана због пандемије коронавируса. Он је у парлементу упутио извињење јавности, баш као што је то учинио и почетком децембра истим поводом, када су медији већ почели да постављају питање да ли ће га ти партији коштати премијерске фотеље.

Лабуристи би да премијер Џонсон одступи

Опозициона Лабуристичка партија, међутим, очекује више од извињења. Њен лидер Кир Стармер упитао је да ли би Џонсон урадио пристојну ствар и поднео оставку.
Британски премијер овога пута, уз извињење, међутим, није пропустио да примети и да технички нису била прекршена правила јер је, како је објаснио, уз све мере дистанцирања, башта Даунинг стрита 10 коришћена као "продужетак канцеларије" у време мера затварања.
Саопштењем се огласила и британска полиција, нагласивши да неће истраживати окупљања у резиденцији премијера Бориса Џонсона током локдауна, осим уколико интерна владина истрага не пронађе доказе о потенцијалним кривичним делима.
Уз ту журку из маја прошле године, медији с обе стране Атлантика су апострофирали и ону поводом Божића 2020. године, не штедећи критике на рачун британског премијера.

Оставку помињу и водећи медији

Би-Би-Си констатује да је то поново на централно место довело питање премијеровог опстанка.
Њујорк тајмс спекулише да би ове године могао да се суочи и с покушајем смењивања унутар његове Конзервативне партије. И Волстрит журнал пише да је под све већим притиском конзервативних посланика и да то нису једина окупљања у Даунинг стриту.
Према анкетама објављеним у медијима, рејтинг владе пао је на 23 одсто, што је најнижи ниво од почетка пандемије.
Љепојевић подсећа да, према британском систему, премијера може да смени само партија којој је на челу, а с обзиром на то да у парламенту са 83 посланика има већину, његова позиција није уздрмана колико се пише. Друга могућност је да сам одлучи да више неће бити премијер, што је, према ономе што је до сада изјављивао, мало вероватно.
© Flickr / Dave StromХоће ли окупљања уз пиће у башти Даунинг стрита усред локдауна угрозити премијерску фотељу Бориса Џонсона
Кабинет премијера Велике Британије, Даунинг стрит 10, Лондон - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Хоће ли окупљања уз пиће у башти Даунинг стрита усред локдауна угрозити премијерску фотељу Бориса Џонсона

Невидљиви центар који управља пројектом

„Читава кампања против Бориса Џонсона има везе са тим невидљивим центром око пандемије короне. Пандемија короне је пројекат који се користи за развлашћивање влада националних држава, јер сви морају да поштују то што је рекао тај невидљиви центар. Очигледно постоје обавештајни подаци да Борис Џонсон нема намеру више да поштује та правила и да би до краја јануара требало да се деси укидање неких ограничења које је наметнуо тај центар“, каже Љепојевић, не изјашњавајући се на кога мисли.
Нека ублажавања рестриктивних мера су се већ догодила са првим данима ове године. Тако потпуно вакцинисани путници који долазе у Енглеску више неће морати да раде тест на ковид пре путовања, уместо ПЦР теста по доласку моћи ће да се тестирају брзим тестом, а Џонсон је најавио и промену правила везаних за самоизолацију по доласку.
Наш саговорник не спори да је популарност Џонсона заиста мања него што је била пре годину дана, али каже да је то управо зато што већина јавности не подржава рестриктивне мере владе због пандемије.
То што лабуристи траже оставку, како каже, нема никаквог смисла јер су они постали минорна политичка снага. Реч је, додаје он, о општој манипулацији усмереној против Бориса Џонсона још од времена брегзита и о континуитету напада за које је сада повод нађен у забавама у време локдауна.

И анкете део кампање

На питање како премијер стоји у сопственоиј странци, с обзиром на то да анкете наводе да 42 одсто бирачког тела Конзервативне странке сматра да би он требало да поднесе оставку, Љепојевић цени да су и та истраживања део кампање.
© Фото : Скриншот Твитер/Спутњик СрбијаСукоб антиваксера и полиције испред зграде Би-Би-Сија
Сукоб антиваксера и полиције испред зграде Би-Би-Сија - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Сукоб антиваксера и полиције испред зграде Би-Би-Сија
„Ја им не бих много веровао. Он у својој странци стоји прилично стабилно, утолико пре што је најавио да ће да укине преостале рестрикције уведене због коронавируса. Његов проблем у странци је био управо то што је прихватао те наметнуте рестрикције и разне манипулације. Ако се он ипак одлучи да те рестрикције сведе на минимум, његова популарност ће порасти“, каже добар познавалац британске политичке сцене.
Он објашњава да партије, па и Конзервативну, чине две групе – једна је чланство, а друга су посланици, парламентарна група која доноси одлуке. Џонсону у прилог иду најновији подаци према којима се економија Велике Британије у новембру и децембру вратила на ниво који је имала пре пандемије, сматра наш саговорник.
Зато је мишљења да наставка политичке кризе може да буде, али да у овом часу не личи да би Борис Џонсон могао да оде са премијерског места.

И Новак искусио моћ невидљивог

На питање зашто се сада поново потеже то питање окупљања на пићу у Даунинг стриту, када је јавност о томе раније већ била упозната и Џонсон се већ извињавао, Љепојевић је без длаке на језику:
„Управо зато што постоје планови да се до краја јануара укину све рестрикције и ово је кампања да се то одложи. Као што се види и у другим земљама нико нема право да искорачи и не слуша те инструкције невидљивог центра. Видимо шта се догађа са најбољим тенисером света, Новаком Ђоковићем у Аустралији. То је исти тај центар и никоме није дозвољено да искорачи, па ни Великој Британији“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала