- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шовинистички удар на Српску: Писмо упућено НАТО и ЕУ – потписали Инцко, Латинка, Месић, Бисерко...

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Босанскохерцеговачко удружење у Холандији „Платформ БиХ“ упутило је писмо званичницима ЕУ, САД, Велике Британије и НАТО-а у коме је, како су навели, изражена крајња забринутост због садашње политике и безбедносне кризе у БиХ, а које је потписало 207 особа, међу којима су Валентин Инцко, Стјепан Месић, Соња Бисерко, Весна Пешић, Латинка Перовић...
Удружење је писмо прочитало на скупу који је организовало у Бриселу, за који тврди да му циљ није промоција било које политичке опције и да није усмерен против било ког народа у БиХ, већ да је одраз забринутости и патриотизма.
У писму је посебан акценат стављен на српског члана председништа БиХ Милорада Додика и план за успостављање независне Републике Српске у дејтонској БиХ, за који наводе да би изазвао колапс уставне и институционалне архитектуре БиХ и произвео политичке, економске и безбедносне последице, ако буде спроведен.

Драги НАТО и ЕУ...

Како стоји у писму, политичка криза која прети миру у БиХ и на Западном Балкану, па и у Европи, нема везе са међуетничким односима, већ је вештачка, а изазвали су је, како пише, корумпирани политичари и њихови партнери. На њу је, даље се наводи, потребан добро осмишљен, робустан и координиран одговор Кристијана Шмита, УН, САД, Канаде, ЕУ и њених савезника у НАТО-у.
„Одговор треба да буде комбинација интервенција, почевши од санкција и јачања војног присуства НАТО-а/ЕУФОР-а као јасног политичког сигнала. Досадашње одсуство таквог одговора само је послужило охрабривању амбиција г. Милорада Додика и његове владајуће коалиције. Нарочито забрињавају изјаве званичника власти у Србији, који су изразили подршку плану владајуће коалиције у РС. Уз то, сецесионисти из РС уживају подршку Русије, Кине, чак и неких држава чланица ЕУ, попут Мађарске. Државе чланице ЕУ треба да размотре суспензију приступних разговора са Србијом ако тамошња Влада не промени свој став према БиХ, укључујући став који се односи на ратне злочине почињене током деведесетих година“, пише у писму.
Историчар Чедомир Антић каже да је извесно да велики део потписника писма има сасвим другачије ставове када је реч о појединачним и колективним политичким правима у случају других народа и да су у питању људи који су антисрпски настројени.
„Њихови мотиви су: националистички, јер припадају другим народима, неки су просто лукративни, јер примају велики новац од оних народа који ратују против Руске Федерације и НР Кине, неки су патолошки... Ово је све настојање да буде срушен Устав БиХ који је успостављен 1995, 1996. године“, предочава он за „Спутњик“.
Аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић истиче да потписници живе у прошлости и да их првенствено повезује нит мржње према Србији и Србима, зато што без икаквог критчног става увек подржавају све што не иде у корист српском народу, његовим правима и интересима.
„Они су увек за то да се подржи сваки национализам, само да није српски. Често су се налазили у позицији где се то ради кроз кршење међународног права и основних људских и мањинских права српских заједница. То је у прошлости пролазило зато што су Срби били већ дефинисани од стране Запада и својих бивших суседа у СФРЈ као неко ко не заслужује да има иста права, као агресори, кривци за све што се десило у распаду СФРЈ“, каже Кесић.
© AP Photo / Virginia MayoУ писму се тражи „добро осмишљен, робустан и координиран одговор“.
Заставе НАТО-а и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
У писму се тражи „добро осмишљен, робустан и координиран одговор“.
Он оцењује да су ти људи лицемерни када је у питању примењивање међународног права и да прижељкују време у ком је све било црно-бело и поновно оживљавање глобалистичког система који је се распада:
„Они би највише волели да је то и даље униполарни моменат, где Вашингтон једноставно и само преко своје воље одлучује сваки међународни проблем, али то време је прошло и то што се они овако поново идентификују као противници српског народа, међународног права и свих интереса Србије и Републике Српске није ништа ново и говори да они не могу више да се крију иза правног аргумента, већ да су они апсолутно ти људи који показују шовинизам, који су нетолерантни и који би по сваку цену да поразе Србе где год се они налазе“.

Идејно гнездо – фашизам

Антић сматра да је идејно гнездо потписника фашизам, јер, за разлику од Срба које често оптужују за фашизам, они не виде било какву српску државу, ни у БиХ ни на простору данашње Србије.
„Укидање Републике Српске траје од 1996. године. Јавно су говорили функционери бошњачки, хрватски, скоро без разлике, да Република Српска треба да буде укинута. Слушали смо посредне и непосредне претње, најаве, заказивања, обећања. Највећи напад на Републику Српску није данас, него је извршен 2003, 2004. године од стране Ешдауна и Петрича“, напомиње Антић.
Још неки од потписника писма су Будимир Лончар, последњи шеф дипломатије СФРЈ, Францис Боyле, Миро Лазовић, Мирко Пејановић, Мунира Субашић, Бакира Хасечић, Сатко Мујагић, Давид Петигру, Ноел Малком, Данијел Сервер, Марко Атила Хор, Хариз Халиловић, Александар Хемон, Нерзук Ћурак, Сеад Турчало, Едина Бећиревић, Филип Давид, Иво Голдстајн...
Само неки од званичника на које је писмо адресирано су амерички председник Џозеф Бајден, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел, представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, председник Француске Емануел Макрон, премијер Велике Британије Борис Џонсон, канцелар Немачке Олаф Шолц, генерални секретар УН Антонио Гутереш, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг...
Карл Билт - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
РЕГИОН
Изненађујућа порука Карла Билта: Високи представник у Босни – део проблема
Оливер Вархељи - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
РЕГИОН
Европски комесар очекује повратак Срба у институције БиХ, поздравио позив Вучића
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
РЕГИОН
Додик: Разговараћемо у Бањалуци о Вучићевом предлогу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала