- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Све има своје границе“: Амбасадор Русије о поступцима Америке и НАТО

© PixabayСАД Русија - илустрација
САД Русија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Преговори Русије са Америком и НАТО за сада нису дали резултате, а њихов наставак зависи од одговора на руске предлоге, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
„Треба признати да разговори са САД и НАТО одржани прошле недеље за сада нису дали суштински резултат. Очекујемо од Вашингтона и Брисела писани одговор на нацрт споразума. На основу тога ћемо донети одлуку о сврсисходности даљег заједничког рада“, рекао је руски дипломата за часопис „Њузвик“.
Он је додао да је Русија спремна да размотри предлоге друге стране.
„Што се тиче ситуације у Украјини то питање није било део агенде руско-америчких разговора у Женеви, а на састанку са представницима НАТО је успут поменуто“, додао је амбасадор.
Антонов је констатовао да се после распада СССР ситуација по питању безбедности у Европи драстично погоршала.

„Пет таласа проширења НАТО довели су до тога да су данас јединице Алијансе дошле тик до наших граница. Наставак продора Северноатлантског пакта на Исток једна је од главних претњи по националну безбедност Русије“, рекао је он у интервјуу који је на сајту објавила руска амбасада.

За Русију су неприхватљиви напори НАТО да под свој кишобран ставе бивше совјетске републике јер то води размештању ракетних система и другог наоружања које представља директну претњу нашој земљи, додао је дипломата.
Као резултат тога вишеструко ће се повећати ризици од ескалације и директног војног сукоба у региону и ван њега, оценио је он.
„Све има своје границе, ми смо, изгледа, на ивици амбиса“, закључује Антонов.
Подсетимо, Москва је у децембру упутила Вашингтону и његовим савезницима нацрт споразума о безбедносним гаранцијама. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. У Бриселу је у среду одржана седница Савета Русија-НАТО који је био наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.
Савет Русија-НАТО у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Разговори Русија-НАТО: Ко кога обуздава, а ко контраобуздава и — шта то, заправо, значи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала