- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Високе температуре у Србији збуниле биљке: Кајсија процветала у јануару

CC0 / Пиксабеј / Цвет кајсије
Цвет кајсије - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Изузетно високе температуре које су у Србији забележене крајем децембра, „збуниле“ су биљке.
То је највише видно у селима у околини Тополе, јер су прво процветале висибабе, а затим и кајсије.
Ђорђе Радишић из села Жабари сасвим случајно док је обилазио свој воћњак приметио је за ово доба године изузетно ретку и необичну појаву.
"На једном стаблу била су има два цвета, који су били пред само отварање. То је за мене било велико изненађење јер ипак смо усред зиме иако су температуре биле мало више, зимски је период, али ето довољно топлоте да се изазове цветање. Већ наредног дана температуре су се спустиле и хладноћа је оштетила цвет, убрзо је стигао и снег тако да од ових зимских касјија ипак неће бити ништа", каже Ђорђе Радишић.
Цветање воћа два пута годишње или у зимским месецима овдашњи домаћини везују и за бројна народна веровања. Ако је по томе, онда нас чека дуга и хладна зима. Ипак, стручњаци објашњавају да цветање воћа ван сезоне може бити резултат све већих климатских промена.
"Клима се изменила, а кајсија је позната као воћка са веома кратким и нестабилним зимским мировањем, она не зна за календар, већ се понаша према временским приликама, или боље рећи неприликама", изјавио је Иван Глишић професор воћарства на Агрономском факултету у Чачку.
Према прецизним климатским подацима са метео станице Миоковци код Чачка, види се да од 24. децембра до 6. јануара нема негативних температура, чак и у току ноћи, а од 31.12. до 5.1. максималне дневне су се кретале од +11 до чак +17 степени.
"То није довољно у овом периоду да дође до масовне појаве цветања кајсије, али појединачни случајеви се могу догодити, као што је то био случај у селу Жабари код Тополе“, додао је Глишић, пренео је Б92.
Произвођачи кајсије већ годинама уназад велику муку муче јер управо временске непогоде „оберу“ већи део кајсија и род, а ни квалитет није као што је био некад. Рани мраз показао се као највећи непријатељ овог воћа, а оно што не десеткује он, врло често пред саму бербу уништи град.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала