- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Задати оштар бол Русији: Америка припремила 18 сценарија у случају „инвазије“ на Украјину

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Русије
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе припремиле су 18 различитих сценарија деловања у случају ескалације око Украјине, изјавила је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд у интервјуу за „Фајненшал тајмс“.

„Нећу прелиминарно да кажем којих конкретно 18 сценарија смо припремили. Само ћу рећи да смо ми и наши савезници спремни да брзо задамо оштар бол ако Русија направи било какав (агресиван) корак“, истакла је Нуландова, прецизирајући да се америчке и европске санкције против Москве могу разликовати, те да Вашингтон преговара са европским савезницима по питању могућег одговора.

Преговори о безбедности

Кометаришући руско-америчке преговоре о безбедносним гаранцијама, Нуландова је истакла да су стране саслушале једна другу, али да је потребно више времена за постизање споразума.
„Вашингтон ради на писаним одговорима руским званичницима“, саопштила је Нуландова.
Истовремено је поручила да САД намеравају да наставе дијалог са Русијом.
„Сматрамо да можемо да смањимо напетост и постигнемо напредак у неким питањима помоћу дипломатије. Надамо се и очекујемо да ће Москва остати за преговарачким столом, али избор је на (руском председнику Владимиру) Путину“, оценила је Нуландова.
Како је прецизирала, преговори треба да се воде на основу реципроцитета, односно да обе стране искажу шта их брине.
Подсетимо, Москва је у децембру упутила Вашингтону и његовим савезницима нацрт споразума о безбедносним гаранцијама. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. У Бриселу је у среду одржана седница Савета Русија-НАТО који је био наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.
Президент Росси Владимир Путин на ежегодной большой пресс-конференции - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
РУСИЈА
„Потцењивали су Русију“: Путин показао интелектуалну и политичку неспособност Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала