- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Центар „Гамалеја“: Можемо направити вакцину против ковида на основу неколико сојева

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЛаборант у лабораторији за клиничка и дијагностичка испитивања болнице за инфективне болести Волгоградске области
Лаборант у лабораторији за клиничка и дијагностичка испитивања болнице за инфективне болести Волгоградске области  - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Научници руског државног Центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ разматрају могућност стварања поливалентне вакцине против новог вируса корона на основи неколико сојева вируса одједном, на пример, делте и омикрона, изјавио је заменик директора Центра Денис Логунов.

„Разматра се (варијанта) да се направи поливалентни ‘Спутњик’, где ће постојати и делта и омикрон, или вухан (вухански, оригинални сој вируса корона) и омикрон... Могуће је створити такву сложенију вакцину“, рекао је Логунов за телевизију „Русија 1“.

Како је објаснио Логунов, део препарата на основи вуханског или делта соја моћи ће да заштити од инфекције новим варијантама вируса, а други део заснован на омикрону штитиће људе од инфекције варијантама вируса корона које су већ мутирале из омикрона.
Говорећи о даљем развоју ситуације, научник је приметио да ће појавом омикрона број случајева ковида у Русији бити веома висок.
„Док код нас не прође овај талас омикрона, прерано је за опуштање“, истакао је Логунов.
„Идеја ​​вакцинације становништва против ковида је да се спасу они животи када би људи могли да се разболе и умру. Пре или касније доћи ћемо у ситуацију у којој ће имуни слој радити и смањивати смртност“, закључио је он.
Варијанта вируса B.1.1.529 која је добила назив омикрон откривена је крајем новембра 2021. године у Јужноафричкој републици, Боцвани и Израелу, а сада се проширио и на Европу, Азију и САД. Он се много брже шири и заразнији је од претходних сојева ковида.
Вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
РУСИЈА
Руски научник о „Спутњику Ве“: Није га потребно модификовати због омикронa
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала