- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Избори или референдум о будућности Мађарске: Може ли Орбан до четвртог премијерског мандата

© AFP 2023 / Attila KisbenedekПремијер Мађарске Виктор Орбан
Премијер Мађарске Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
На априлским парламентарним изборима у Мађарској премијер Виктор Орбан и његов Фидес суочиће се с коалицијом од шест опозиционих странака које су се удружиле у намери да свргну његову владу. Грађани Мађарске ће тако, чини се, изаћи на својеврсни референдум о Орбану али и о томе којим путем ће ићи мађарска спољна и унутрашња политика.
Виктор Орбан је од 2010. године са својим Фидесом и коалиционим партнерима, према речима др Душана Пророковића са Факултета за дипломатијпу и безбедност, убедљиво побеђивао, а чак је имао и двотрећинску већину. Међутим, како каже, предстојећи избори су до сада најнеизвеснији и то из неколико разлога.

Може ли Орбан до четвртог узастопног мандата

„Пре свега треба имати на уму да са трајањем власти долази и до круњења њеног рејтинга и ужасно је тешко одржати те проценте које је Виктор Орбан освајао током различитих изборних кампања и на различитим изборима. Такође, ту је и пандемија која оставља последице, па се и Мађарска суочава са оним са чим се суочавају све европске земље. Зато су, на пример, у Мађарској смањена инвестициона давања из буџета. Трећи фактор који ове изборе чини најнеизвеснијим до сада је то што се опозиција ујединила“, објашњава Пророковић.
Опозиција је, каже, пронашла врло квалитетног кандидата, Петера Марки-Заја, човека који ће бити подржан и од стране кључних чланица Европске уније и НАТО и коме ће вероватно бити отворен приступ свим западним медијима. То је, појашњава, једна нова ситуација у којој се Орбан до сада није нашао.
„Иако је овај нови лидер мађарске опозиције за мене потпуна непознаница, информације које се појављују у средствима јавног информисања говоре да је реч о градоначелнику једног мањег места, човеку који је некад био гласач Фидеса, вернику, католику, оцу седморо деце. Али, његов избор показује да је овде очигледно реч о покушају опозиције да уђу у бирачко тело Виктора Орбана. Дакле, нашли су противкандидата који у теорији може да узме део гласача Фидесу, а видећемо да ли ће то и у пракси бити случај“, сматра Пророковић.

Шта спочитавају Орбану

Орбанов противкандидат обећао је да ће обновити нарушене савезе земље са Западом и оптужио Орбана да је издао своје савезнике у Европи, Сједињеним Државама и НАТО-у.
Орбану се од стране Запада, али и од стране лидера мађарске опозиције спочитава то претерано „шуровање“ са Кином и Русијом и у том контексту се посебно помиње овај последњи споразум о ревитализације мађарске нуклеарке вредан 11 милијарди евра. У истом контексту се, рецимо, спомиње и пруга Београд-Будимпешта као један неисплатив пројекат, а спомиње се и научна сарадња Мађарске са Кином, јер се један од центара кинеских научно-образовних институција у Европи налази у Будимпешти“, указује Пророковић.
У том смислу, напомиње, цела прича добија не само унутрашњу, него и спољнополитичку димензију, а Орбану се све отвара као проблем јер се у питање доводи његова спољна и безбедносна политика, а оно што му се одавно ставља на терет јесте и однос према мигрантској кризи.
„Верујем да ће на свим тим питањима јако инсистирати левичарске партије из Западне Европе и немачки Зелени, који представљају жестоког Орбановог противника и који ће врло приљежно подржавати кампању против њега“, уверен је наш саговорник.
Карте са којима Орбан улази у ову политичку „партију“ су, каже Пророковић, познате.
„Ствари на којима ће у кампањи инсистирати Виктор Орбан је већ представио на великом међународном скупу посвећеном заштити породице, односно на Демографском самиту у Будимпешти. Он инсистира на традиционализму, велики је противник и родне равноправности и те такозване политичке коректности, а у кампањи ће говорити и о мигрантској кризи“, сматра Прорковић.

Рано за прогнозе

Истраживања јавног мњења за сада показују приближно једнак број гласова који би на изборима могла освојити Орбанова партија и опозициони блок. Ипак, оцењује Пророковић, за неке прогнозе је још рано, јер живимо у турбулентним временима, па данашњи резултати истраживања јавног мњења уопште не морају бити исти за месец дана или чак у краћем временском року.
„Различите анкете су рађене од октобра до средине јануара, али је с обзиром на различита мерења питање је да ли се мери Фидес као партија или шира коалиција која ће подржати Орбана за још један мандат. У сваком случају тај рејтинг се креће између 40 и 53 посто, па нема сумње да ће Орбанова партија појединачно имати највећи број посланика у мађарском парламенту. Али, остаје упитно да ли ће то бити довољно да он са коалиционим партнерима направи ту натполовичну већину, нарочито ако можемо да претпоставимо да ће се и ови западни чиниоци и те како укључити у кампању у Мађарској јер им Орбан све више смета“, примећује Пророковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала