- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Научници направили „скоро савршену“ литијум-сумпорну батерију

CC0 / Пиксабеј / Литијумска батерија
Литијумска батерија - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Научници улажу велике напоре како би батерије електричних аутомобила учинили што ефикаснијим и поузданијим, а осим стандардних литијум-јонских батерија, на тржишту се већ помаљају натријум-јонске батерије и друге алтернативе.
Међу обећавајућим иновацијама су и литијум-сумпорне батерије, а истраживачи са Универзитета у Мичигену верују да будућност електричних возила лежи управо ту.

Због чега литијум-сумпорне батерије?

Литијум-сумпорне батерије нуде бројне предности у поређењу са тренутном технологијом батерија, укључујући побољшану гравиметријску густину енергије, значајно смањену цену сировина и побољшане безбедносне карактеристике, пише "Институт Фарадеј".
Ипак, досадашњи велики број циклуса пуњења и пражњења ових батерија постигнут је науштрб других параметара, као што су брзина пуњења, капацитет, отпорност и безбедност батерија, објаснио је професор Николас Котов са Универзитета у Мичигену.
Према његовим речима, научници су пред великим изазовом да направе батерију која ће имати дужи век трајања, али их је истраживање, које је Котов спровео са својим тимом, довело корак ближе том циљу.
Нове литијум-сумпорне батерије садрже мрежу рециклираних синтетичких влакана која спречава настанак дендрита – игличастих структура на аноди које могу довести до брзе деградације батерије, кратког споја, па чак експлозије. На тај начин омогућили су преко хиљаду циклуса пуњења и пражњења за напајање електричних возила и пет пута већи капацитет од стандардних литијум-јонских батерија, тврде из Универзитета у Мичигену.
Котов верује да је дизајн побољшане литијум-сумпорне батерије „скоро савршену“, те да се својим капацитетом и ефикасношћу приближава теоријским границама, пише Екапија.
Осим што добро подносе екстремне врућине и "дебеле" минусе, литијум-сумпорне батерије су јефтиније од стандардних литијум-јонских батерија које садрже кобалт, а новоуведена синтетичка влакна могу се добити рециклирањем старих панцира.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала