- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нове оптужбе ДНР и ЛНР: Украјинска оклопна техника и наоружање у Донбасу

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Народна милиција самопроглашене Луганске Народне Републике тврди да је поново приметила украјинску оклопну технику у насељима под контролом Кијева у близини линије разграничења у Донбасу. Истовремено, у Доњецку оптужују украјинске снаге за коришћење станица за радио-електронску борбу код два насеља близу контакт линије у Донбасу.
„Кршећи трећу тачку додатних мера за осигурање примирја противник наставља да распоређује оружје и војну технику у насељима на територији коју контролише Украјина“, истакао је портпарол прес-службе одбрамбеног ресора ЛНР.
Према његовим речима, Народна милиција ЛНР је регистровала два оклопна транспортера БТР-60 у близини града Счастје.
„Јединице Народне милиције непрестано прате противника строго се придржавајући услова примирја које је на снази и спремне су да по наређењу команде оперативно реагују на промену ситуације“, додаје портпарол.
Народна милиција самопроглашене Доњецке Народне Републике тврди да „украјинска страна наставља да блокира рад беспилотних летелица ОЕБС-а“. Према речима портпарола одбрамбеног ресора ДНР, украјинске снаге безбедности на тај начин покушавају да спрече да посматрачи мисије открију њихову војну технику размештену у близини линије разграничења у Донбасу, која је забрањена Минским споразумима.
Подсетимо, украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Мински споразуми регулишу, између осталог, давање специјалног статуса самопроглашеним републикама у Донбасу, али до данас Кијев није испунио преузете обавезе.
У јулу 2020. године у Донбасу су ступиле на снагу додатне мере за осигурање прекида ватре. Ове мере подразумевају потпуну забрану отварања ватре, размештање оружја у насељима и њиховој близини, офанзивних, извиђачких и диверзантских дејстава. Осим тога, предвиђају дисциплинску одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности.
Передача заключенных Украине представителями ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
СВЕТ
ДНР: Украјина повећава интензитет паљбе у Донбасу уочи преговора Русија-НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала