- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Опасни астероиди могу да остану неоткривени: Систем за надзор свемира има велику грешку

CC BY 2.0 / Kevin Gill / Earth Impacting AsteroidАстероид удара Земљу – илустрација
Астероид удара Земљу – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Неки астероиди могу да се приближе Земљи потпуно непримећени, упркос систему НАСА за праћење опасних свемирских објеката, тврди група научника које финансира НАСА.
НАСА прати и каталогизује већину потенцијално опасних астероида, односно објеката који могу да се приближе на мање од 45 милиона километара до Земљине орбите. Међутим, када се астероид промера 100 метара, познат као 2019 ОК, „пришуњао“ Земљи, а откривен је 24 сата пре него што је пришао на удаљеност од само 70.000 километара (што је шест пута мање него до Месеца), научници су се запитали како је то могуће.
Група научника дошла је до одговора, тврдећи да систем за надзор, који се састоји од више компјутеризованих телескопа, има „мртви угао“ на источном делу неба током ноћи, наводи се у студији објављеној у научном часопису „Икарус“.
Због аномалија у Земљиној елиптичној орбити око Сунца и планетарне ротације ка истоку, неки објекти у свемиру могу да изгледају стационарни када се посматрају кроз телескоп.
Уобичајено, објекти који су близу Земље виде се како се крећу ка западу, али готово половина њих која прилази планети са истока може да дође у тај „мртав угао“ и да не буде примећен дуг период времена, наводе научници.
Компјутеризовани систем телескопа за надзор игнорише стационарне објекте, како га не би „збуњивала“ поједина небеска тела. Међутим, тај случај је довео до тога да астероид 2019 ОК остане непримећен, уместо да га телескопи примете месец дана пре него што се приближио Земљи. Научници наводе да ће тај део неба, који је у „мртвом углу“, морати да буде посебно осматран.
„Истраживачи треба да обрате посебну пажњу током осматрања тог дела неба и да агресивно прате нове објекте који се споро крећу“, наводи се у студији.
Такође, препоручују и да систем телескопа буде унапређен како би се избегао овај негативни ефекат.
Астероид Бену - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Астероид се приближава Земљи: Познато кад стиже, велики као онај који је изазвао тунгуску експлозију
Илустративни приказ летелице ДАРТ која треба да скрене са путање астероиде Дидимос и Диморфос - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Ловац на астероиде послао прве снимке из свемира /фото/
Астероид - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2020
Планетарна одбрана пропустила пролазак астероида који је на петак 13. прошао на 400 км од Земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала