- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Русија и САД се крећу различитим колосецима

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и САД на билатералним преговорима о безбедности у Женеви
Заставе Русије и САД на билатералним преговорима о безбедности у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
У односима Русије са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом постоји извесно разумевање, али генерално стране иду потпуно другачијим колосецима што изазива забринутост, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков у интервјуу за америчку телевизију „Си-Ен-Ен“.
„Међу нама постоји извесно разумевање. Али генерално, у принципу, сада можемо рећи да смо на различитим колосецима, на потпуно различитим колосецима и то није добро, то изазива забринутост“, приметио је портпарол Кремља коментаришући овонедељне преговоре.
Истовремено је приметио да су током састанка Савета Русија и САД успеле да постигну „неке договоре“.
Русија и Сједињене Америчке Државе одржале су 10. јануара нову рунду дијалога о стратешкој стабилности у Женеви. За овим састанком уследио је састанак Савета Русија-НАТО у Бриселу. Затим су у четвртак, 13. јануара, одржане консултације на бечкој платформи Организације за европску безбедност и сарадњу. Главни фокус ових разговора били су предлози о безбедносним гаранцијама које је руска страна представила Сједињеним Америчким Државама и НАТО-у крајем прошле године у светлу ескалације кризе у Украјини.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
У документима Москва позива Алијансу да одустане од било какве војне активности ван својих граница – у Украјини и другим територијама Источне Европе, Закавказја и Средње Азије. Од Алијансе је затражено да не распоређује додатно наоружање и нове војне контингенте ван земаља у којима су били стационирани према стању од маја 1997. године (пре укључивања источноевропских земаља у НАТО). Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Преговори Русије и САД у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
РУСИЈА
Америка показује „знаке разума“: Вашингтон спреман за наставак дијалога са Москвом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала