- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија о мисији ОДКБ-а Казахстану: Америка да се запита зашто нико не жели њену помоћ

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗдање Државне думе Руске Федерације
Здање Државне думе Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и западне земље би требало да се запитају на примеру са Казахстаном због чега власти других земаља не траже помоћ од њих, изјавио је председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.
Према његовим речима, тражење помоћи од Америке може да доведе до губитка државности, економије и других проблема, због чега многе државе вероватно данас жале што су се обратиле Вашингтону.

„Што се тиче изјава САД и других земаља, треба да се запитају зашто их нико не контактира и уопште – нека покажу барем једну земљу која им се обратила за помоћ, а да затим није изгубила државност нити је просперирала. Нађите ту земљу“, рекао је Володин за телевизију „Русија 1“.

Он се осврнуо на пример Либије, Ирака и Украјине.
„Колико је Либија била просперитетна, у Ираку није било никаквих унутрашњих проблема. А то што се дешава у Украјини? Ето вам тражење помоћи, данас су тамо и саветници и представници НАТО-а и све то неће изаћи на добро“, истакао је политичар.

ОДКБ штити своје земље-чланице

Истовремено, председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је за „Русију 1“ да би Организација Уговора о колективној безбедности стала у заштиту својих земаља-чланица у случају покушаја организовања обојене револуције у некој од њих.

„Показали смо да је ОДКБ озбиљна организација и да о томе мора да се води рачуна, да ће у случају покушаја организовања обојене револуције у било којој другој држави ОДКБ увек стати у заштиту. То је веома важно“, нагласила је Матвијенкова.

Како каже, процене западних земаља о деловању држава-чланица ОДКБ у Казахстану су циничне.
„Знате, тај цинизам је већ толико очигледан. Где је НАТО, где су САД, где је Казахстан? Ми имамо најдужу границу са Кахастаном. Да та ситуација није благовремено решена, то би била претња суверенитету не само Казахстану, већ и претња безбедности суверенитета суседних земаља“, прокоментарисала је она процене Запада да ли је Казахстан уопште могао да упути захтев ОДКБ-у за слање мировне мисије у земљу.
ОДКБ је показао своју ефикасност, демонстрирана је неопходност и благовременост формирања те организације, закључила је.
Подсетимо, казахстански председник Касим Жомарт Токајев обратио се 5. јануара земљама ОДКБ-а за помоћ „у превазилажењу терористичке претње”, након што су у земљи избили нереди због протеста против повећања цена течног гаса. Савет колективне безбедности ОДКБ-а одлучио је да пошаље колективне мировне снаге у Казахстан ради нормализације ситуације у земљи. У операцији су учествовали војници из Русије, Белорусије, Јерменије, Киргизије и Таџикистана. Њима је поверена заштита стратешки важних објеката у земљи. У четвртак, 13. јануара, мисија је проглашена завршеном.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Операција ОДКБ у Казахстану порука свима – с нама је опасно ратовати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала