- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Брат стоји уз брата кад је то неопходно“: Турска и Албанија потписале седам споразума /фото/

© AP PhotoЕрдоган и Рама
Ердоган и Рама - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган боравио је данас Албанији где је разговарао са албанским премијером Едијем Рамом о јачању билатералних веза и присуствовао почетку изградње нових станова које финансира Турска за Албанце који су остали без кућа у земљотресу 2019. године.
Ердогана је на аеродрому „Мајка Тереза“ дочекао премијер Албаније Еди Рама, а потом су се упутили према граду Лачу, у области Курбин, где је присуствовао предаји кључева станова који су изграђени уз подршку Републике Турске.
Том приликом Ердоган је добио титулу почасног грађанина, а један од тргова ће од 19. јануара носити Ердоганово име.
Председник Турске је у поздравном говору рекао да је радост Албанаца и његова радост.
„Брат стоји уз брата кад је то неопходно, а не кад га позову“, истакао је он.
© AP Photo / Franc ZhurdaЕрдогана је на аеродрому дочекао Еди Рама, премијер Албаније
Ердоган у посети Албанији - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Ердогана је на аеродрому дочекао Еди Рама, премијер Албаније
С друге стране, премијер Албаније Еди Рама описао је председника Турске као „драгоценог пријатеља, не само Албанаца, већ и њега самог“. Он је описао свој први сусрет са Ердоганом, када је рекао да су Албанија и такозвано Косово у његовом срцу.
„Значење које даје речи братство је оличење онога што каже пророк Мухамед: Нико од вас не верује ако не жели свом брату исто што жели и себи“, рекао је Рама, пренео је Косово онлајн.

Седам споразума Турске и Албаније

Турска и Албанија потписале су седам споразума у различитим областима, укључујући медије, спровођење закона, културу и управљање ванредним ситуацијама.
Ердоган је рекао да су везе са Албанијом на нивоу стратешког партнерства, додајући да обе земље имају за циљ да постигну годишњу размену од милијарду долара.
Албански премијер сматра да је улога Турске у региону Западног Балкана "неопходна, неотуђива и без сумње конструктивна улога за мир".
"Без Турске ЕУ не би била у ситуацији у каквој је сада, већ у горој", рекао је Рама. "Турска је неизбежан вентил за безбедност ЕУ“, истакао је он, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала