Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови предлог из Брисела за преговоре Београда и Приштине

© Tanjug / BOKIНа Косову и Метохији јутрос је почело гласање за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која су отворена широм Косова
На Косову и Метохији јутрос је почело гласање за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која су отворена широм Косова - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Портпарол ЕУ Петер Стано наглашава да ЕУ жали због чињенице да Србима са КиМ није било омогућено гласање на јучерашњем референдуму и позива обе стране да се договоре о међусобно прихватљивом решењу које би омогућило Србима да на КиМ гласању на будућим српским изборима.
„Иако у оквиру дијалога Београда и Приштине нема споразума о организовању српских избора на Косову, очекујемо да стране почну преговоре о међусобно прихватљивим модалитетима за гласање Срба на Косову на будућим српским изборима. ЕУ је спремна да им помогнемо у тим преговорима”, поручио је Стано.
Петер Стано је, одговарајући на питање о могућностима ЕУ да утичу на власти у Приштини да омогуће гласање Србима на територији КиМ, оцени да је „став ЕУ био јасан од почетка”, али да је за спровођење те операције био неопходан пристанак обе стране и Београда и Приштине.
Портпарол ЕУ је на питање Танјуга да ли ЕУ има на располагању друге инструменте сем вербалних позива Приштини на сарадњу, а које косовске власти занемарују, оценио да ЕУ „има утицаја”, и то кроз евроинтеграционе процесе.

„На крају Косово је то које жели да приступи ЕУ, а за то постоје јасни критеријуми који се односе на вредности и стандарде које ако неко од партнера не поштује не може ни да очекује да напредује на ЕУ путу”, каже Стано.

Када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине, Стано наглашава да процес није у застоју и да се ангажман ЕУ по том питању одвија свакодневно са Србијом, Косовом, али и са САД и другим међународним партнерима
„Чињеница да нема дијалога на високом нивоу није доказ да је дијалог стопиран, а посао одложен. Када се створе услови организоваћемо нови састанак или преговарача или премијера односно председника”, каже Стано.
У одговору он закључује да је напредак у дијалогу Београда и Приштине коме посредује ЕУ неопходан „што је пре могуће”.
„То није потребно нама већ је потребно за добробит народа на Косову и у Србији”, закључио је Стано.
Референдум о промени Устава Србије - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
СРБИЈА
Петковић: Борићемо се да се на Косову и Метохији одрже избори 3. априла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала