- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ДФ: Нисмо спремни за нови експеримент

© Небојша ПоповићКонференција за медије Демократског фронта
Конференција за медије Демократског фронта - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Питање избора нове владе је демократско питање. Зато је свака одлука у вези са тим, ствар поштовања воље народа и уважавања оне већине грађана која је била за смјену ДПС-а и промјену претходне власти. Криза у функционисању Владе настала је као посљедица непоштовања демократске воље грађана и игнорисања већине у Парламенту”, саопштено је из ДФ-а.
ДФ је на тај начин реаговао после понуде Коалиције Црно на бијело за формирање мањинске владе.
„Ту кризу је једино могуће ријешити уважавањем те воље у договору са свима из парламентарне већине, без нових експеримената иза леђа јавности и свакако водећи рачуна да се ДПС-у не остави ни најмања могућност да утиче на друштвено-политичка кретања у Црној Гори, било из Владе, било у улози мањинског подржаваоца исте. Нама треба боља влада, она која ће имати подршку већине и бити формирана на начелима модерне демократије, која ће гарантовати равноправност и уважавање свих разлика и политичких посебности унутар побједничке већине. Таква Влада, отворена и за мањинске народе, имала би пуни легитимитет који постојећа већ одавно нема“, поручују из ДФ.
„Поступак самог изгласавања неповјерења садашњој Влади у Парламенту претпоставља претходно постигнут искрени и садржајни договор свих представника парламентарне већине о принципима, приоритетима и саставу будуће Владе, чему смо ми у потпуности отворени. Спремни смо за директну размјену мишљења са иницијаторима изгласавања, како би се непосредно упознали са конкретном идејом и са наше стране изнијели своје мишљење и предлоге“, истиче се у саопштењу.
Из ДФ поручују да приоритет није рушење ове Владе, већ избор нове, која ће бити ослобођена свих слабости садашње, због чега су они „нескривено и јавно износили приговоре на њен рад, састав и легитимитет“.
„Ово је прилика да се отклоне све мањкавости из рада Кривокапићеве владе, али исто тако да се, без журбе и одлагања, свестрано предуприједе све опасности од нових искушења и слабости којих би будућа Влада требала бити лишена. У том смислу, са великом одговорношћу према својим бирачима и демократском искораку Црне Горе, ми понављамо спремност да о свему разговарамо, афирмишући важност дијалога за сваку квалитетну одлуку и рјешења унутар наше већине. Коалиција „За будућност Црне Горе“ је показала важност међусобног уважавања политичких партнера, што као резултат заједничких напора доноси остварење битних промјена у Црној Гори, уколико се поштују различитости“, пише у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала