- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Вратићемо су у институције БиХ када буду отклоњене препреке

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да ће се представници Републике Српске вратити у институције БиХ када буду решени проблеми због којих су и напустили заједничке институције.
Представници Републике Српске напустили су заједничке институције БиХ након што је бивши високи представник Валентин Инцко користећи се тзв. бонским овлашћењима наметнуо одлуку о измени кривичног закона која се односи на санкционисане оних који негирају догађаје у Сребреници токо последњег рата.
"Ми ћемо поштовати одлуке НСРС. Док се не ријеши проблем наметнутог закона од стране Инцка, наши представници ће ићи само на седнице када процене да је то у интересу Републике Српске", рекао је Додик и поручио да ће радити на томе да се отклоне разлози због којих нема учешћа српских представника у раду институција БиХ.
Додик се пре три дана у Београду састао са председником Александром Вучићем, који је, како је саопштено, замолио да места на којима треба да седе представници Републике Српске не остану празна и да је то најбољи могући начин борбе за интересе ентитетског и српског народа.
Додик је на конференцији за новинаре рекао да речи председника Вучића покушавају намерно да се погрешно интерпретирају, као и његов разговор са српским председником.
"Једна забринутост и један интерес председника Вучића за питања у БиХ покушавају да злоупотребе. Покушавају да створе атмосферу да је нешто све урађено. О том питању ћемо расправљати, али мислимо исто тако да нису отклоњени разлози због којих су институције напустили спрски представници", рекао је Додик и истакао:
"Подсетићу да имамо договор да српски представници учествују у раду када се то тиче интереса Републике Српске".
Додао је да су сва ова дешавања нескривена жеља опозиције да се врате у институције БиХ, а да за то окриве друге.
Додик је рекао да је високи представник Кристијан Шмит "лузер" и да је срамота да Немачка стоји иза њега.
"Република Српска не сме да прихвати такве лажове и мешетаре. Не могу они да одлучују уместо нас. Пролазили смо кроз тешке периоде и раније, имали смо и далеко тежих питања. Нема проблема да се договара на нивоу БиХ, али се тамо морају уважавати интереси Републике Српске", навео је и истакао:
"Да је неко хтео да изменама кривичног закона постигне мир, онда би у Инцкове брљотине додао да ће пет година затвора добити и онај који назове Републику Српску геноцидном" рекао је Додик.
Говорећи о враћању надлежности, Додик је казао да не разуме да Република Српска не може да добије оно што јој Уставом припада.
Када је, како је рекао, раније питао Габријела Ескобара, специјалног изасланика америчког председника, о томе, он му је, каже, рекао да је то у складу са политикама.
"На то не смемо да наседнемо јер су политике промењиве", навео је Додик, пренела је Алтернативна тв.
Састанак Милорада Додика и Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СРБИЈА
Детаљи састанка: Шта је Вучић замолио Додика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала