- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Професор који је предвидео талас отказа открива шта носи 2022.

CC0 / Pixabay / Радници
Радници - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Ентони Клоц, психолог и универзитетски професор, сковао је фразу „Велика оставка“ током интервјуа за Блумберг прошлог маја да би описао талас људи који напуштају посао због пандемије вируса корона која још траје. То је многе навело да поново размисле где, како и зашто раде.
Професор, међутим, није предвидео шта ће се следеће догодити: „Велика оставка“ је наставила да доминира насловима и запањила пословне лидере док промет достиже нове врхунце. У новембру је, примера ради, рекордних 4,5 милиона радника напустило дотадашње послове.
"Велика оставка" је инспирисала друге термине за описивање радне револуције којој сведочимо - „Велику реимагинацију“, „Велико ресетовање“ и „Велику реализацију“.
Ови наративи објашњавају како преиспитујемо улогу посла у нашим животима, али пропуштамо шире последице овог таласа отказа и шта то значи за појединачног радника, тврди Клоц.

„Не ради се само о добијању другог посла или напуштању радне снаге, већ о преузимању контроле над својим послом и личним животом и доношењу велике одлуке – давању оставке – да то постигнете“, каже он за Си-Ен-Би-Си. „Ово је тренутак оснаживања радника, који ће се наставити и у новој години".

У наставку, Клоц дели своја три предвиђања о томе како ће посао изгледати 2022. године:
Он верује да ће се талас отказа наставити и током ове године, можда смањеним интензитетом.
Американци су давали отказе рекордним темпом током друге половине 2021. године, а више њих планира да поднесе оставке у новој години. Око 23% запослених ће тражити нове послове 2022. године, док је 9% већ обезбедило нову позицију, показала је децембарска анкета.

Флексибилни радни аранжмани

Слобода рада са било ког места постала је најтраженија предност током пандемије – толико да људи цене флексибилност колико и повећање плате од 10%, показао је нови истраживачки пројекат ВФХ.
Више компанија ће прихватити ову промену како би привукло и задржало таленте, тврди Клоц. „Лидери почињу да се питају: „Како да дамо људима више моћи у погледу њиховог распореда? Како можемо бити флексибилнији?’“, каже он.
Менаџери који криве спољне факторе за флуктуацију, било да је у питању руководство, владе, пандемија, накнаде за незапослене или други разлози – и одбијају да понуде флексибилне аранжмане рада биће „губитници који се боре након Велике оставке““, додаје Клоц.
Он очекује да ће флексибилна радна култура довести до боље равнотеже између посла и приватног живота и побољшања менталног здравља запослених.

„Најбоља предност ове ужасне пандемије јесте то што ће свет рада направити огроман позитиван корак напред за раднике“, каже он. „Посао ће се уклопити у наше личне животе, а не обрнуто".

Конкурентност послова на даљину

Како се компаније боре да запосле раднике у Сједињеним Државама, све већи број менаџера би могао да се окрене аутоматизацији и међународним кандидатима ради попуњавања радних места.
Пандемија је убрзала тренд ка аутоматизацији јер су компаније прихватиле дигиталне технологије усред правила социјалног дистанцирања и страха од вируса. Светски економски форум је 2020. године анкетирао око 300 глобалних компанија и открио да 43% предузећа очекује да ће смањити своју радну снагу новом технологијом.
Клоц предвиђа да ће компаније улагати веће инвестиције у роботе и вештачку интелигенцију како би смањиле време запошљавања и трошкове чак и након што се пандемија смири.
Те исте погодности могле би да подстакну компаније да запосле више међународних кандидата за удаљене улоге и да створе још већу конкуренцију за послове на даљину, додаје он, пренео је Телеграф бизнис.
„У Сједињеним Државама запослени обично добијају веће плате него људи у многим другим земљама. Ако сте организација на даљину, можете регрутовати раднике из целог света који могу да раде исти посао по нижој цени“, закључује Клоц.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала