- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Драматична сведочења: Спасиоци на српским планинама све чешће у акцији

© Фото : Спутњику уступила Горска служба спасавањаГорска служба спасавања (ГСС)
Горска служба спасавања (ГСС) - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
У случају да се повредите или изгубите на скијању или планинарењу, најважније је да не паничите и да ви и још неко знате где се налазите. Потом треба да позовете Горску службу спасавања која ће убрзо да вам притекне у помоћ. Ако сте, пак, сами и без телефона у природи, пробајте да се уз помоћ оријентира из окружења вратите путем којим сте дошли.
Горска служба спасавања ове сезоне је већ имала пуне руке посла. Само у протеклих месец дана интервенисала је између 200 и 300 пута. Једну од последњих акција спасавања имала је у недељу увече на Ртњу, где је помогла човеку с повредом колена, а недавно је спасила и особу с повредом главе с Копаоника и то хеликоптером.
© Фото : Спутњику уступила Горска служба спасавањаГорска служба спасавања недавно је спасила особу с Копаоника помоћу хеликоптера.
Горска служба спасавања (ГСС) - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Горска служба спасавања недавно је спасила особу с Копаоника помоћу хеликоптера.

Спасоносна Горска служба

Највише посла спасиоци имају управо на скијалиштима, на којима интервенишу више од 1.000 пута годишње, а потом и на планинарским трасама, на које излазе да помогну више од 200 пута у годину дана. Људе у неприлици најчешће спасавају на Копаонику, Старој планини и Златибору, открива нам спасилац и хирург по професији Стојан Марић, који обично ради на те три планине.
„Након падова, за скијаше су чешће повреде доњих екстремитета, колена и потколеница, а за сноубордере повреде руку и рамена због падова на руке. Што се тиче планинара, обично су мање повреде у питању. Међутим, пошто планинарење постаје све популарнији спорт и старија популација иде, дешавало се да буде срчаних удара, ангина пекторис, премора, па кад се људи изгубе, ако је зима, хипотермија, а ако је лето, дехидрација и сунчаних удара“, предочава нам Стојан.
© Фото : Спутњику уступила Горска служба спасавањаЉуде у неприлици најчешће спасавају на Копаонику, Старој планини и Златибору.
Горска служба спасавања (ГСС) - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Људе у неприлици најчешће спасавају на Копаонику, Старој планини и Златибору.
Најдраматичнији случајеви су, каже, они у којима спасиоци треба да помогну некоме кога познају, члану породице или пријатељу. И сам се нашао у таквој ситуацији када је његов рођени брат пао на скијању, ударио главом о стазу и, упркос томе што је имао кацигу и осталу заштитну опрему, доживео потрес мозга, па није знао где се налази и које је време.
„Мени је исто, а можда и драматичније, било када је познаница с којом сам скијао игром случајева ударила у мене. Није битно што је мени мало повредила раме, она је имала потрес мозга и кичмене мождине. Био је леп, сунчан дан, све је било савршено, скијамо, уживамо, а онда ударац. Пар метара од мене лежи непомично тело без свести, више мртво него живо. Кад човек има јачи потрес мозга и кичмене мождине, може буквално да делује као да је умро. То указивање прве помоћи, где се она буди, враћа свест, па је поново губи, било је доста непријатно“, сведочи Стојан за „Спутњик“.
© Фото : Спутњику уступила Горска служба спасавањаНајдраматичнији случајеви су они у којима спасиоци треба да помогну некоме кога познају.
Горска служба спасавања (ГСС) - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Најдраматичнији случајеви су они у којима спасиоци треба да помогну некоме кога познају.
Пошто је хирург, такве ситуације га не застрашују, али су му посебно нелагодне, јер, иако су углавном лаке, зна да повреде могу да буду и тешке, попут прелома кичме. Срећом, оба случаја која је поменуо су се завршила добро, брат и познаница су се опоравили. За сусрете са дивљим животињама каже да су веома ретки и да се обично дешавају на Тари.

Не паничите у неприлици

Свима који планирају да скијају, планинаре или бораве у природи, Стојан саветује да то не чине сами, као и да обавесте локално планинарско друштво где ће да одседну, поготово ако не планирају да буду на јавном месту, попут скијалишта. Такође, увек треба да напуне телефонску батерију и, по могућству, понесу резервну.
© Фото : Спутњику уступила Горска служба спасавањаАко скијате, планинарите или боравите у природи, не чините то сами.
Горска служба спасавања (ГСС) - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Ако скијате, планинарите или боравите у природи, не чините то сами.
Људи који се нађу у неприлици на планини на којој нема спасилаца, на пример Голији, свакако треба да позову Горску службу, јер ће на терен да изађе екипа из најближе станице. Ако се, пак, нађу сами и без телефона у природи, спасилац им првенствено поручује да не паниче:
„Можемо увек да пробамо да се вратимо путем којим смо дошли. Ако већ нисмо понели резервну батерију и рекли где смо и ако је снег, можемо да пратимо трагове назад. У току планинарења, шетње, треба да примећујемо географске оријентире, попут путева, стаза, долина... Да не идемо као мува без главе него да активно будемо укључени у своју активност и терен око нас“.
© Фото : Спутњику уступила Горска служба спасавањаЉуди који се нађу у неприлици на планини на којој нема спасилаца, на пример Голији, свакако треба да позову Горску службу спасавања.
Горска служба спасавања (ГСС) - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Људи који се нађу у неприлици на планини на којој нема спасилаца, на пример Голији, свакако треба да позову Горску службу спасавања.

Било и комичних ситуација

Наравно, осим драматичних, Стојан је сведочио и помало комичним ситуацијама. Дешавало се да на скијалишту уместо спасиоца глуми полицајца и смирује претерано узрујане родитеље чија су се деца сударила приликом спуштања на стази. Уз то, много пута је слушао падом дезоријентисане скијаше како потпуно погрешно одговарају на једноставна питања која им је постављао:
„На пример, на питање с ким су дошли на скијање одговарали су да су дошли сами или с родитељима. Човек који је дошао са женом рекао је да је дошао с мамом и татом. Тотално нереалне приче“.
© Фото : Спутњику уступила Горска служба спасавањаСамо ове сезоне спасиоци су интервенисали између 200 и 300 пута.
Горска служба спасавања (ГСС) - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Само ове сезоне спасиоци су интервенисали између 200 и 300 пута.
Добра вест за све је да су пре пар недеља Горска служба спасавања, Скијалишта Србије и МУП потписали уговор о сарадњи, што у пракси значи да спасиоци до тешко повређених или изгубљених људи у природи сада долазе лакше и брже их превозе до лекара. Последњи пример тога је транспортовање човека који се повредио на Копаонику помоћу хеликоптера.
СРБИЈА
Акција спасавања на Копаонику: Скијаш тешко повређен, хеликоптером МУП-а пребачен у Београд /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала