- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дританов нови маневар потресао политичку сцену Црне Горе

© Фото : Спутњику уступила УРАДритан Абазовић, лидер УРА
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Предлог коалиције Црно на бијело за формирање мањинске Владе, без ДФ али и ДПС, обелодањен на данашњој конференцији за новинаре, изазвао је бурне реакције и политичких субјеката, али и аналитичара у Црној Гори, а многи оправдано питају да ли је предлог формирања мањинске владе излаз из кризе, или увод у неку нову политичку кризу.
Политички аналитичар Владимир Павићевић сматра да је тај предлог директна последица сукоба у Влади Црне Горе, гдје је на једној страни премијер Здравко Кривокапић, кога подржавају министри Спајић и Милатовић, а на другој сам Дритан Абазовић, актуелни потпредсједник Владе који је ову иницијативу и покренуо.

Да ли је мањинска влада решење

„ У овом тренутку треба се присјетити да је баш Абазовић предложио Кривокапића за премијера и да је његова идеја о експретској влади, што се показало јако лоше и непродуктивно. Мислим да треба да се у овом тренутку у Црној Гори вратимо основној политичкој логици која налаже да у влади мора да се нађе мјеста за кључне политичке играче који су побиједили на парламентарним изборима, из ДФ, Демократа и УРЕ и само тако ћете имати стабилну владу спремну за спровођење реформи“, сматра Павићевић.
Он истиче да је све остало играње, или чак поигравање.
„Ако не можете да створите јаку владу у којој су политички ауторитети, онда је следећи корак да организујете изборе на којима ће народ саопштити своју вољу и коме даје подршку,“ увјерен је Павићевић.

Шта хоће Запад

Аналитичар Предраг Дрецун истиче да је очигледно да су партнери са Запада изгубили стрпљење око свега што се догађа на политичкој сцени Црне Горе и ово што је УРА данас саопштила су, како каже, у суштини захтјеви тих партнера.
„Подсјетићу да је амерички изасланик Габријел Ескобар прије пар мјесеци казао да „за сада“ ДФ није њихов партнер и очигледно је да та политичка формација није задовољила неке њихове критеријуме и зато су тако изричито против тога да их виде у влади. Са Американцима је то тако - јасно вам ставе на знање. У таквим околностима једино је могуће да се тражи нова већина. Да ли ће народ прихватити ту нову већину, видјећемо. Како би се прихватило да ДПС да подршку мањинској влади, није ми баш јасно, то се не може предвидјети“, наводи Дрецун.
Друга опција је, по његовом мишљењу, да ДФ и ДПС одлуче да они направе договор да се иде на нове изборе и да испровоцирају скраћење мандата скупштине.
„Међутим, мислим да ДПС не смије повући такав потез због својих западних партнера. Мислим да су избори најдаља тачка за разрјешење политичке кризе у овом тренутку“, каже Дрецун.
Он додаје да овај покушај са планом „Европа сад“ може доћи под знак питања, а истиче да је Абазовић казао и да би неке министре из ове владе задржао у тој будућој мањинској, уз претпоставку да су то управо министри који се баве економским питањима.
„ Постојећа влада је радила у веома лошим околностима, практично је владала подзаконским актима. Она је имала опозицију и опозицију у владајућој већини, дакле, владала је без стабилне скупштинске већине, што су лоше околности“, образлаже Дрецун.
Он ипак указује да је тешко предвидјети у ком политичком смјеру ће све ово водити, поготово како ће реаговати Демократски фронт ако испадне из игре, и Демократе које су изван свега овога што се догађа. Дрецун каже да се можда може очекивати и формирање једне нове политичке партије у Црној Гори.
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
РЕГИОН
УРА предлаже мањинску владу у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала