- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како да ЕПС не буде колатерална штета енергетске кризе | Енергија Спутњика

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICТермоелектрана у Костолцу
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
ЕПС и електроенергетски сектор Србије тема су емисије „Енергији Спутњика“ чији је аутор Јелица Путниковић.
О томе шта нам је чинити Јелица Путниковић разговара са Жељком Марковићем, лидером за сектор енергетике и ресурса у Делоитте Србија.
Глобална енергетска криза, која се „крчкала“ поодавно, на ватри енергетске транзиције коју целом свету намећу, наравно, богат - моћне државе и још моћније мултинационалне компаније, избила је на „крилима“ пандемијског економског опоравка. Сад свако, од држава и компанија до појединаца – запослених у енергетском сектору, али истовремено и потрошача, бије своју енергетску битку 21. века.
У земљи Србији, која је 90-их година прошлог века санкције успела да превазиђе, колико – толико, без великих енергетских проблема, углавном захваљујући јакој Електропривреди Србије, данас - три деценије после, због неуспелих покушаја наметаних реструктурирања ЕПС-у прети опасност да буде колатерална штета неспроведене дириговане транзиције електроенергетског сектора.
И, док већина покушава да именује главног кривца, најодговорнијег за све ово што се у државној електроенергетској компанији дешава, не смао током минулих неколико месеци већ и година, без одговора остаје питање зашто се држава од 2000. наовамо није озбиљно позабавила ЕПС-ом. Зашто, најпре, није направљена краткорочна и дугорочна стратегија привредног развоја а потом, на основу тих докумената, није осмишљена стратегија развоја енергетике, а у склопу ње и електроенергетике. Јер, једино тако би се могао искристалисати прави пут развоја ЕПС-а, развоја који би био у интересу државе и њених грађана...
Сад кад „кућа гори“ касно је за упирање прстом у кривце. Пожар треба гасити. Што пре и што ефикасније. Без понављања сопственх, али и туђих грешака. Да у 21. веку не морамо палити свеће. И буквално.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Како да ЕПС не буде колатерлана штета енергетске кризе | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала