- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија очекује конкретне одговоре од САД о безбедносним гаранцијама

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Русија очекује да добије конкретне одговоре од Сједињених Америчких Држава и НАТО-а о безбедносним гаранцијама и верује да ће контакти по том питању бити одржани у наредних неколико дана, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Чврсто рачунамо на конкретне одговоре на те нацрте докумената који су нам обећани, а које је Русија предала Сједињеним Америчким Државама и чланицама НАТО-а“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за медије након састанка са хрватским колегом.
Министар је објаснио да Русија чека одговоре од САД и Северноатлантске алијансе о томе како ће они испунити преузете обавезе.
„У концентрованом облику наша питања своде се на то како тачно Запад намерава да испуни своје обавезе садржане у документима самита ОЕБС-а у Истанбулу 1999. године и у Астани 2010. године. У овим документима се наводи да државе ОЕБС-а неће јачати своју безбедност науштрб безбедности других држава. Такође се наводи да ниједна држава, група држава или организација не може добити примарну одговорност за одржавање мира и стабилности у овом региону“, истакао је министар.
Он је додао да има основа да се верује да ће ових дана бити одржани неки контакти на ову тему.
Одговарајући на питање о могућем неуспеху дијалога о безбедносним гаранцијама, Лавров је истакао да Русија не заснива своју политику по принципу „шта ће бити ако“.
„Ми не градимо нашу политику по принципу ‘шта ће бити ако’. То је пре манир наших западних колега који са или без разлога готово свакодневно прете санкцијама Русији“, рекао је руски министар.
Министар је додао да је хрватском колеги Гордану Радману дао неопходна објашњења о односима Москве са Европском унијом и НАТО-ом.
„О питањима везаним за односе између Русије и Европске уније и између Русије и НАТО-а, дали смо нашим хрватским пријатељима неопходна објашњења. Нагласили смо да неизбежно ценимо уравнотежен и конструктиван став Хрватске у решавању проблема који су се нагомилали између Русије и Европске уније и Русије и НАТО-а“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за медије после састанка.
Министар је додао да је посебна пажња током разговора посвећена ситуацији на Балкану, укључујући и Босну и Херцеговину, као и ситуацији у дијалогу Београда и Приштине.
Хрватска је чланица НАТО-а од 2009. године и Европске уније од 2013. године.
Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Консултације о овим питањима одржане су 10. јануара у Женеви, 12. јануара у Бриселу је одржан састанак Савета Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу је одржан састанак Сталног савета ОЕБС-а.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
РУСИЈА
Москва: Нећемо размештати офанзивно оружје у Украјину, што не можемо да тврдимо и за Америку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала