- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

"Немамо чиме да се бранимо": Како је Кијев уништио сопствену флоту

© Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Уђи у базу фотографијаЗаплењени украјински бродови у Керчком мореузу
Заплењени украјински бродови у Керчком мореузу - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Украјинске власти су плански уништавале флоту и то је разлог што Украјина данас не може да се брани од напада с мора, написао је коментатор Сергеј Грабовски у чланку за лист „Дењ“.
Аутор је подсетио да су током мандата другог председника државе Леонида Кучме биле расходоване три фрегате које су могле да се модернизују. За време Виктора Јушченка су тврдили да ће украјинска флота добити три отписана америчка брода исте класе.
Грабовски је навео да је највећи брод Ратне морнарице Украјине фрегата „Хетман Сагајдачни“ на ремонту, са ракетног брода „Прилуки“ је скинуто наоружање. У саставу флоте се налазе четири америчка патролна брода, једанаест артиљеријских и један противдиверзантски. Поред тога, Ратна морнарица Украјине има и један миноловац. На украјинским бродоградилиштима се граде два јуришна брода и корвета „Владимир Велики“.
„То је све што гради Украјина која има солидну бродску традицију“, констатовао је он.
Притом, флота је поручила и неколико бродова, али се сви граде у иностранству. Поред тога, за сада је у наоружање примљен само један прототип противбродског комплекса са ракетама „Нептун“. Према речима Грабовског, Украјина нема чиме да се брани морем и за то је одговоран садашњи председник Владимир Зеленски и бивши украјински председник Петро Порошенко.
Аутор је Порошенка оптужио да је одустао од бродова океанске класе „Лањ“ које је поручио Вијетнам. Према његовим речима, од 2014. године у Украјини је могло да се сагради десет таквих бродова, али су поруџбине примљене у бродоградилишту „Кузњица на Рибалском“ које је припадало Порошенку, а у периоду Зеленског су „заборавили“ на тај пројекат.

„У Украјини има оних који би бранили обалу Црноморског и Азовског мора. Али, чиме да бране, једино херојством и самопожртвованошћу?, закључио је Грабовски.

Последњих година Ратна морнарица Украјине се суочава са озбиљним проблемима. Стари бродови постепено постају неупотребљиви, а нема средстава за нове. Притом, Кијев активно купује стране расходоване бродове. У септембру прошле године Обалска стража САД предала је Кијеву два отписана патролна брода „Друмонд“ (WPB-1323) и „Кушинг“ (WPB-1321), изграђена 1988. године. САД су саопштиле да планирају да поклоне украјинској Ратној морнарици још два расходована брода.
Поглед на Јалту  - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Украјински војни експерт има план како „блокирати“ руску флоту на Криму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала