- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Узбуна у Аустралији због одлуке о Ђоковићу: „Ово је опасно!“

© REUTERS / ASANKA BRENDON RATNAYAKEНовак Ђоковић у мини бусу напушта хотел Парк
Новак Ђоковић у мини бусу напушта хотел Парк - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Паулина Рајт (председница Савета за грађанска права), Мајкл Стентон (председник Слобоне Викторије) и Грег Барнс (портпарол Алијансе аустралијских адвоката) оштро су критиковали одлуку Федералног суда да не поништи укидање визе Новаку Ђоковићу од стране министра за имиграције Алекса Хока.
„Иако разумемо важност јавног здравља… опасно је у демократији одбити улазак појединцу који има ставове супротне владиној политици, посебно када та особа долази у Аустралију у сврху која није повезана са тим ставовима“, рекао је Барнс, а преноси аустралијски портал „Ејџ“.
У опширном чланку председница Савета, као и први човек Слобоне Викторије, истакли су забринутост јер је Новаку Ђоковићу забрањен боравак у Аустралију на основу тога шта је говорио лета 2020. године.
„Да ли га коментари из 2020. лише права да игра у Аустралији 2022? Да ли то заиста представља толику претњу по јавно здравље у ситуацији у којој је вакцинисано 95 одсто одрасле популације?“, пита Паулина Рајт.
„Људи су слободни да буду скептични према вакцинацији… Докле год могу да докажу да немају вирус корона, не видим зашто би требало да буду искључени из јавног живота“, додала је.
Заговорници грађанских права кажу да је један од кључних разлога Морисонове владе за депортацију Новака Ђоковића био слаб и да би могао да створи преседан за блокирање путника који имају непожељне политичке ставове, а који не представљају прави ризик за заједницу.
На рочишту одржаном у ноћи између суботе и недеље по средњеевропском времену главни аргумент Стефана Лојда, адвоката министра Алекса Хока, да би останак српског тенисера у Аустралији допринео расту антиваксерског сентимента, у смислу противљења вакцинацији против вируса корона.
Обраћање Срђана Ђоковића испред Скупштине - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СПОРТ
Срђан Ђоковић поделио снажну поруку: 50 метака Новаку у прса
У његовом излагању изношени су аргументи из 2020. године када Ђоковић није ниједном рекао да је против вакцинације, али је рекао да жели да одлучи шта је најбоље за његово тело, алудирајући на то да се вероватно неће вакцинисати - што на крају и није урадио.
Мајкл Стентон, адвокат и председник Слобне Викторије, рекао је да је "посебно неправедно" фокусирати се на то како би други могли да виде Ђоковићеве ставове, а не на озбиљност онога што је он заправо рекао.

На то се надовезала и изјава портпарола Грега Барнса, адвокат са искуством у случајевима миграција, који је рекао да би влада била оправдана да блокира Ђоковића ако долази у Аустралију да изнесе ставове против вакцинације.
Али он долази овде да игра тенис“, рекао је он.
Све је речено, али, нажалост, одлука неће бити промењена. Ђоковић је искоришћен као политички пијун, скупљени су јефтини на њему и нека им на част.
Прочитајте још:
Ђоковић се огласио: Разочаран сам
Новак и Аустралија – „пукла“ љубав која скупо кошта
Држава је победила без доказа – Ђоковић добио налог за депортацију!
Новаков тим потврдио: Нема нове жалбе, следи депортација
Американац је водио специјалну кампању, а сада ликује због Новаковог протеривања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала