- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Руска агресија – контрапродуктивна“: Столтенберг објаснио разлог ширења НАТО-а на Исток

© AP Photo / Virginia MayoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Прибегавајући агресивним активностима Русија не смањује присуство снага НАТО-а у близини својих граница, већ супротно – изазива њихово нагомилавање, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
„Ако је циљ руског руководства да постигну смањење присуства НАТО-а око граница Русије, онда су досадашњи резултати били потпуно супротни“, саопштио је он у интервјуу за „Волстрит џурнал“.
Како је рекао, НАТО је развио активност до нивоа који превазилази капацитете Алијансе у тренутку окончања Хладног рата.
Столтенберг је признао да је рекордна експанзија снага НАТО-а почела управо присаједињењем Крима Русији 2014. године са циљем обуздавања Москве. Према његовим речима, сада је у Европи више америчке војске него пре седам година.
„У Северној Америци и Европи смо сада активнији него претходних деценија“, напоменуо је шеф НАТО-а.
Истовремено, он је нагласио да ће НАТО поново одреаговати уколико „Москва опет одлучи да употеби силу на светској сцени“.
„Каква ће тачно бити бити реакција и о каквим војним капацитетима ће бити реч –питање је које ће се решавати у зависности од развоја догађаја“, додао је генерални секретар НАТО-а.
У последње време, кијевске власти и Запад стално оптужују Русију да она, наводно, спрема инвазију на Украјину. Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и никога не намерава да напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а пребаци у близини руске границе.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
СВЕТ
Столтенберг: НАТО се неће сложити са повлачењем трупа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала