- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ: ЕУ не планира превентивне санкције против Русије

© REUTERS / STEPHANE MAHEШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Европска унија не планира да уводи превентивне санкције Русији, али ће предузети мере у случају њеног хипотетичког напада на Украјину, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, говорећи у Комисији за спољне послове Европског парламента.
Одговарајући на питања чланова комисије, Борељ је рекао да нико није говорио о превентивним санкцијама Русији.
Не може бити превентивних санкција и не говоримо о њима. Разматрамо шта треба да се уради ако се нешто деси, да не бисмо трошили недеље на расправе међу собом“, рекао је Борељ. „Ако буде потребе да делујемо, мораћемо да делујемо“, нагласио је европски политичар и додао да ће „у случају агресије на Украјину Европска унија бити спремна да предузме мере“.
Према речима шефа европске дипломатије, „Европска унија истовремено охрабрује Украјину да спроведе реформе како би могла боље да се одупире спољном притиску”.
„Говоримо нашим пријатељима у Украјини да наша подршка треба да доведе до реформи. Пружамо помоћ Украјини како бисмо јој помогли да реформише свој политички, економски и правни систем“, објаснио је Борељ и додао да ове промене „треба да учине Украјину демократскијом и просперитетнијом”.
У последње време се у западним земљама, као и у Кијеву чују тврдње о могућој инвазији Русије на Украјину. Русија је у више наврата негирала оптужбе за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а да се изјаве о „руској агресији” користе као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала