- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Још једна многољудна држава добија нови главни град: Престоница се сели у шумовити крај на острву

© www.wikipedia.orgПоглед на главни град Индонезије Џакарту
Поглед на главни град Индонезије Џакарту - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Парламент Индонезије усвојио је данас закон о премештању престонице из Џакарте у шумовито подручје острва Борнео, чиме је утро пут изградњи новог града.
Закон је усвојен готово једногласно, против је била само мала Странка просперитета и правде.
Министар националног развоја и планирања Сухарсо Моноарфа најавио је јуче да ће нова престоница бити изграђена у покрајини Источни Калимантан и да ће се звати Нусантара.
Нусантара је стари назив Малајског архипелага који обухвата Индонезију, Брунеј, Малезију, Сингапур и јужне делове Филипина.
Председник Јоко Видодо је још 2019. најавио изградњу новог главнога града у прашумама Борнеа, између градова Баликпапана и Самаринде.
Рекао је да Џакарта више није одржива као административни центар због честих поплава, бесконачних гужви у саобраћају и лошег квалитета ваздуха.
Процењује се да ће трошак пресељења износити око 32 милијарде долара. Ако све буде текло како је замишљено, предвиђа се да ће се први службеници преселити у нове канцеларије већ 2024. године, кад се завршава други и последњи мандат актуелног шефа државе, пренео је Јутарњи лист.
Двадесет одсто града Џакарте налази се испод нивоа мора, а та бројка ће се до 2050. удвостручити, изјавили су стручњаци са Института за технологију у Бандунгу. Град, између осталог, тоне и због претераног црпљења подземних вода.
Индонезија није једина која сели своју престоницу из постојећег главног града.
Недавно су објављени снимци и фотографије будуће престонице Египта, педесетак километара од Каира, чија је градња почела 2015. године.
Иако нови град још нема име, његова је сврха да растерети и по већини функција замени вишемилионски Каиро. Разлози су, очигледно, слични као и у вези са Џакартом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала