- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како Абазовић може до нове већине

© Sputnik / Бобан НововићДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Да ли је формирање мањинска владе, коју је јуче и званично најавила коалиција „Црно на бијело“ готово извјесно, најбоље се може показати ако се саберу посланици на које може да рачуна та коалиција.
Лидер ГП УРА и вицепремијер Дритан Абазовић је јуче током прес конференције казао да би било идеално да мањинска влада има подршку 49 посланика, као и да не би имао ништа против да је подржи Демократска партија социјалиста.
Срђан Павићевић (Цивис) признао је синоћ гостујући на ТВ Вијести да је УРА водила разговоре и са ДПС-ом око мањинске владе, али да, како је рекао, није било конкретног договора.

Како до 49 посланика које помиње Абазовић

Иако се ДПС још увијек није јавно одредио, више је него јасно да је њихов интерес да подрже мањинску владу у којој ће бити и њихови дојучерашњи коалициони партнери – партије мањина.
То је већ 30 мандата. Ако се саберу три мандата ГП УРА, један Цивиса, пет СНП-а, по три Социјадемократа и Бошњачке странке, два СДП-а и по један Албанске листе и Албанске коалиције, тачан збир је – 49.
Демократе су јуче категорично одбиле подршку мањинској влади и оптужиле УРА да прекраја изборну вољу грађана.
„Нико више од Демократске Црне Горе неће добити подршку за мањинску Владу. Тај експеримент је пропао и срушен је од стране аутора експеримента. Врло је индикативно да се руши власт након врло успјешне сједнице Скупштине Црне Горе на којој су усвојени сви акти који су били у процедури, укључујући и све акте Владе, попут буџета, те ријешио питање Тужилачког савјета. Можда је сада јасније коме је Катнић брат?”, казао је Момо Копривица.
Саопштење ДФ-а јуче након најаве формирања мањиинске владе, било је нешто помирљивије. Они су казали да нису спремни за нове експерименте, али и да не желе да улазе у било какве аранжмане са ДПС-ом.
То практично значи да би, овога пута, у опозицији остале Демократе и Демократски фронт који чине убједљиву већину актуелне парламентарне већине.
Актуелна Влада премијера Здравка Кривокапића до сада је уживала пуну подршку четири посланика „Црно на бијело“ а у одређеним моментима, то су били и једини посланици који је подржавају.

Замерке експертској влади

Срђан Павићевић, лидер Цивиса, казао је јуче да је концепт експертске владе за коју се залагао „Црно на бијело“ претворен у своју супротност.
„Није ни приближно реализовала оно што је очекивано, и коалиција „Црно на бијело“ таквој политици и стагнацији не може више дати зелено свјетло“, рекао је Павићевић.
Абазовић је поручио да сви могу да подрже мањинску владу, али да у њу не могу ДПС и ДФ. Најавио је и да ће је формирати потписници недавног Меморандума, УРА, Цивис, СНП и мањинске партије.
„Нудимо ово, ако има бољег рјешења, нека понуде, али да буде одрживо. Ако нема, а не жели да подржи мањинску владу, нека ова влада ради до 2024. године“, казао је.
Најавио је и да ће један број министара остати у мањинској влади, многи спекулишу да би то могли бити министар финансија Милојко Спајић и министар економије Јаков Милатовић.

Порука Американаца - ДФ не може у владу

Аналитичар Предраг Дрецун је јуче, коментаришући за Спутњик предлог о мањинској влади казао:
„Подсјетићу да је амерички изасланик Габријел Ескобар прије пар мјесеци казао да „за сада“ ДФ није њихов партнер и очигледно је да та политичка формација није задовољила неке њихове критеријуме и зато су тако изричито против тога да их виде у влади. Са Американцима је то тако - јасно вам ставе на знање. У таквим околностима једино је могуће да се тражи нова већина. Да ли ће народ прихватити ту нову већину, видјећемо. Како би се прихватило да ДПС да подршку мањинској влади, није ми баш јасно, то се не може предвидјети“, навео је Дрецун.
Потпредседни Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РЕГИОН
УРА предлаже мањинску владу у Црној Гори
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
РЕГИОН
Дританов нови маневар потресао политичку сцену Црне Горе
Протест у Беранама због предложене мањинске владе - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РЕГИОН
Протести у Беранама и Пљевљима против предлога о формирању мањинске владе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала