- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Покушаји политизације „Северног тока 2“ контрапродуктивни; Бербок упозорила на последице

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров: Покушаји политизације пројекта „Северни ток 2“ контрапродуктивни
Лавров: Покушаји политизације пројекта „Северни ток 2“ контрапродуктивни - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров истакао је после састанка са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок да су покушаји политизације пројекта „Северни ток 2“ контрапродуктивни. Бербок је упозорила да ће бити последица по пројекат гасовода ако Русија буде користила енергетику као "оружје".
Лавров је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је са гошћом из Берлина разменио ставове у вези „Северног тока 2“.
Бербок је новинарима рекла да је Немачка је више пута на различитим нивоима истицала да ако енергетика буде коришћена као оружје онда ће то имати одређене последице, укључујући и гасовод.

„У коалиционом споразуму нове немачке владе истакли смо да када је реч о инфраструктурним пројектима, а то се тиче и енергетских инфраструктурних пројеката, укључујући ‘Северни ток 2’, на снази је европско енергетско законодавство, и дух и слово. Зато је сада у току процес сертификације тог пројекта. За сада је процедура обустављена“, рекла је Бербок.

Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија „Норд стрим 2 АГ“ добије регистрацију независног транспортног оператера.
Пројекту се активно противе Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у Европску унију, као и Украјина која се плаши губитка транзита. Русија је више пута позивала да гасовод престане да се помиње у контексту било какве политизације, јер је то комерцијални пројекат који је користан и за Русију и за Европску унију.
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
РУСИЈА
Берлин запретио мерама против „Северног тока 2“ због Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала