- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров упозорио Берлин због „РТ ДЕ“: Немојте нас терати да узвратимо реципрочно

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаСтудио телевизије РТ у Москви
Студио телевизије РТ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Москва не жели да ствара препреке за рад немачких новинара у Русији, али може бити приморана да то учини ако се ситуација са „РТ“ у Немачкој не регулише, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Дипломата је током преговора у Москви разговарао са немачком колегиницом Аналеном Бербок о ситуацији са обуставом емитовања телевизије „РТ ДЕ“ у Немачкој. Према његовим речима, Русија има разлога да верује да је немачка влада непосредно повезана са том ситуацијом.
„Забринути смо, наравно, оним што се дешава са нашим новинарима. Имамо разлоге да ипак верујемо да немачка влада има директне везе са тиме што се догађа“, нагласио је шеф руске дипломатије на конференцији за новинаре после разговора са немачком министарком спољних послова.
Како каже, Москва нема никакав интерес да поступа реципрочно, али у овој фази очекује конкректне потезе немачких партнера.
Нећу ни да говорим какве ће мере бити предузете, за нас је најважније да се руски новинари осећају пријатно и и да не буду дискриминисани, додао је министар.

„Не желимо да стварамо било какве препреке обављању професионалних активности немачких новинара у Руској Федерацији, али ако буде потребно, бићемо принуђени да – ма колико желели то да избегнемо, предузмемо реципрочне мере“, нагласио је руски дипломата.

Према речима Лаврова, руска страна је изнела очекивања у вези са проблемима са којима се канал „РТ ДЕ“ суочава у Немачкој и верује да ће Берлин ипак предузети мере које неће дискриминисати телевизију.
„Уверени смо да и руски медији у Немачкој и немачки медији у Русији треба да раде у равноправним, недискриминаторним условима", напоменуо је он.
Са своје стране, Бербокова тврди да се Берлин не меша у процес емитовања телевизије „РТ ДЕ“. Како каже, та телевизија послује у Немачкој и емитује преко интернета.
Истовремено, навела је да представници медија увек имају приступ новинарском раду, свим конференцијама за штампу владе.
„РТ је увек тамо заступљен. Једноставно није истина да је присутно државно мешање“, нагласила је немачка министарка.
С тим у вези, она је додала да би мешање немачке владе у рад медија било у супротности са Уставом земље.
Раније је немачки регулатор за медије МАББ приморао европског сателитског оператора „Еутелсат 9Б“ да уклони са своје платформе нови телевизијски канал на немачком језику „РТ ДЕ“ који емитује програм из студија у Москви. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров није искључио могућност да ће Русија бити принуђена да одговори на одбијање емитовања „РТ ДЕ“ у Немачкој.
Московски Кремљ и црква Светог Василија Блаженог - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
РУСИЈА
Кремљ: Живимо у каубојској реалности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала