- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: НАТО користи „руску претњу“ као изговор за окупацију Украјине

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗдање Државне думе Руске Федерације
Здање Државне думе Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Ширење гласина са Запада о наводној предстојећој инвазији Русије на Украјину може да се протумачи као припрема НАТО-а да окупира Украјину, изјавио је председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.
„Све то може да се посматра као медијска припрема за напредовање Алијансе на територију Украјине. Њихови саветници су већ тамо, као и инструктори, а сада размишљају како да оправдају увођење трупа. Другим речима, НАТО настоји да окупира Украјину“, истакао је Володин, отварајући пролећно заседање парламента.
Како каже, Москва не може то да дозволи из безбедносних разлога.
Морамо да учинимо све ради очувања мира. А то питање је управо питање очувања мира. Стога не можемо да дозволимо да НАТО уведе своје снага на територију Украјине. То је питање безбедности наших грађана, питање безбедности грађана европских држава“, напоменуо је председник Думе.
Истовремено, он је упозорио да је Русија спремна на одговор уколико Америка не пружи гаранције о неширењу НАТО-а на Исток.
За нас је императив да САД и НАТО пруже правно обавезујуће дугорочне гаранције на папиру. Реч је о неширењу НАТО-а на Исток, неразмештању ударног оружја у близини руских граница, као и враћању војних потенцијала и инфраструктуре Алијансе у Европи у стање статус кво од 1997. године“, објаснио је политичар.
Одлука је сада на страни Вашингтона, нагласио је Володин, додајући да Москва има чиме да одговори.
Према његовим речима, „управо агресивно деловање Америке у непосредној близини руских граница и игнорисање њених 'црвених линија' приморавају Руску Федерацију да тражи закључивање нових обавезујућих споразума“ који осигуравају безбедност Европе и целог света.
„Вашингтону су упућени конкретни предлози чији је циљ заштита наших грађана и европских земаља од експлозивних претњи и непредвидивог развоја догађаја“, додао је, истичући да иницијатива руског председника осигурава безбедност целог света.

Америчке претње нису ефикасне

Он је такође апеловао на Вашингтон да прилагоди спољнополитичке приоритете своје земље.

„САД морају да ревидирају доктрину своје спољне политике и да престану да прете. То неће донети ништа осим компликација у односима“, сматра председник Државне думе.

Како каже, Запад мора да престане са „санкционом реториком и застрашивањем Русије“ јер то није ефикасно.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
СВЕТ
Канадски специјалци стижу у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала