- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нова корона правила у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићРед испред ковид амбуланте
Ред испред ковид амбуланте - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Институт за јавно здравље „Др Милан Батут“ објавио је измену Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19.
У овој измени се између осталог објављују подаци о скраћењу трајања карантина за особе које су биле у контакту са оболелима од короне, мерама изолације за запослене у здравственим установама, лечењу оболелих.
Сви који су изузети од карантина (вакцинисани или прележали, или имају антитела) морају да носе десет дана заштитну маску Н95.

Ево како гласи измена Уредбе:

Лица оболела од заразне болести ковид 19 изолују се и лече у објектима који су посебно одређени и припремљени за изолацију и лечење оболелих.
Лица из става 1. овог члана дужна су да прихвате изолацију у за то одређеним објектима и да се придржавају мера и упутстава које нареди надлежни доктор медицине, односно доктор медицине специјалиста епидемиологије.
Лице које се не придржава налога доктора медицине, у складу са ставом 2. овог члана, по пријави здравствене установе принудно се изолује у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове.
Изузетно од става 1. овог члана, лица код којих је тестирањем утврђено присуство вируса SARS-CoV-2, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести ковид 19, односно код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, упућују се, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести (у даљем тексту: Закон), у кућну изолацију са здравственим надзором на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 7 дана, након чега се јављају на преглед лекара примарне здравствене заштите (ковид амбуланте) у дому здравља у месту пребивалишта, односно боравишта, а изолација се прекида без тестирања.
Уколико лице из става 4. овог члана има примарну или секундарну имунодефицијенцију, упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштите.
Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите се тестирају ПЦР тестом након кућне изолације у трајању од 7 дана и враћају се на посао уколико је ПЦР резултат негативан. У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до 10 дана када се изолација прекида без тестирања.
Контролу придржавања мере кућне изолације из ст. 3, 4. и 5. овог члана врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање.
 Медицинско особље - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
ДРУШТВО
Нови рекорд у Србији: За 24 сата још 18.006 заражених вирусом корона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала