Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Поповић: Србији је потребна нуклеарна електрана

© Фото : МинистарствоНенад Поповић
Ненад Поповић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
У свом обраћању на Међународном самиту о нуклеарним технологијама у Дубаију министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поручио је да је нуклеарна енергија најпоузданији, најјефтинији и најчистији извор енергије. Јасна порука коју је министар послао са овог важног самита јесте и та да Србија треба да гради нуклеарну електрану.
"Нуклеарна енергија је најпоузданији, најјефтинији и најчистији извор енергије. Србија треба да гради нуклеарну електрану како би обезбедила стабилно снабдевање електричном енергијом у будућност", рекао је министар.
Поповић је такође навео да ће потребе за струјом у следећих 15 година порасти за чак 50 одсто.
"Стабилно снабдевање електричном енергијом је услов за сваку државу да се економски развија, да буде независна и слободна. Најефикаснији начин да обезбедимо стабилно и одрживо снабдевање је изградња нуклеарне електране", рекао је Поповић.
Он је истакао да ветар и сунце не могу да замене нуклеарну енергију, јер нуклеарне електране раде 365 дана у години обезбеђујући стабилно и јефтино снабдевање струјом за привреду и грађане. Изградња нуклеарне електране, према речима министра, значајно би допринела и повећању запошљавања, јер, како истиче, на једно радно место у нуклеарној електрани долази 10 до 15 радних места у повезаним индустријама.
"То су натпросечно плаћена радна места и прилика да наше младе инжењере задржимо у Србији", навео је Поповић.
Поповић је изразио очекивање да ће Србија у наредном периоду разговарати са потенцијалним партнерима у овом пројекту како би се постигла најбоља цена и у Србију привукле најбоље технологије.
У свом обраћању на панелу у којем је учествовао са великим бројем реномираних стручњака из области нуклеарне енергије и нуклеарних технологија, министар Поповић је истакао да је Србија након деценија паузе на најбољем путу да обнови инфраструктурне потенцијале у области мирнодопске примене нуклеарних технологија.
"Захваљујући одличној сарадњи између наше две земље, подршци председника Руске федерације Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића, и братским односима наша два народа, постигнут је договор о изградњи Центра за нуклеарне науке, технологије и иновације, на територији Републике Србије".
Министар је подсетио присутне на панелу и на то да је бивша Социјалистичка Федеративна Република Југославија још 1989. године прогласила мораторијум на градњу енергетских нуклеарних постројења, као и да је тај акт и данас на снази, јер га је Србија наследила и није га мењала. То је, како каже, у доброј мери успорило све активности везане за нуклеарну тематику, укључујући истраживање како у науци, тако и у примени иновативних нуклеарних технологија.
"Дугорочне последице те одлуке се осећају и данас, тако да постоји велики простор да се прилике у неким од значајних примена нуклеарних технологија, попут медицине, знатно поправе", навео је Поповић.

Почетак изградње Центра за нуклеарне технологије до краја године

Раније данас Поповић је одржао билатерални састанак са руководством руске државне корпорације Росатом на којем се разговарало о изградњи Центра за нуклеарне технологије у Србији. Министар је навео да се почетак изградње овог центра очекује до краја 2022. године.
Поповић је истакао да ће овај центар значајно допринети подизању капацитета Србије у области медицине, а посебно је значајан за онколошке пацијенте који ће када центар буде изграђен све потребне терапије, које су се до сада увозиле у Србију, моћи да имају у нашој земљи.
"Центар је значајан и за развој српских кадрова у области нуклеарних технологија у чему је Србија некада предњачила у Европи", рекао је Поповић.
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
СРБИЈА
Нуклеарна будућност или камено доба: Који потез ће Србија повући
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала