- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Сироти мали хрчки“: Власти Хонгконга наредиле предају глодара због опасности од ковида

© AP Photo / Kin CheungПродавница кућних љубимаца у Хонгконгу у којој је утврђен вирус корона код хрчака
Продавница кућних љубимаца у Хонгконгу у којој је утврђен вирус корона код хрчака - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Власти Хонгконга наредиле су да власници предају на хиљаде хрчака пошто је ковид-19 нађен код 11 животиња из једног пет шопа.
Наредбом је предвиђено да животиње купљене после божићних и новогодишњих празника буду „предате за одлагање“, уз упозорење да власници „не треба да их љубе или остављају на улици“, преноси Гардијан.
Власти су саопштиле да су трагови вируса откривени код 11 од 178 хрчака, зечева и чинчила тестираних у пет шопу „Литл бос“ и његовом складишту, будући да се први случај делта варијанте вируса корона појавио после три месеца, и то код једног од радника из складишта.
Вирус је потврђен код још два запослена, укључујући и једног који чисти животињске кавезе и води рачуна о хрчцима.
Суспендована је даља продаја хрчака, као и увоз глодара. Према проценама хонгконшких власти, власници треба да предају око 2.000 хрчака, док њихови власници морају да буду тестирани на корону.
Секретар за здравство Хонгконга Софија Чан рекла је да нема доказа како се болест може пренети са домаћих животиња на људе, али да су одлуку донели из опреза.

„Проценили смо да су ризици у вези са овим животињама велики и донели смо одлуку на основу захтева јавног здравља. Упозоравамо све власнике животиња да одржавају стриктну хигијену после додира са животињама и кавезима, као и да не љубе или не остављају животиње на улици“, рекао је др Леунг Сиу-фаи, директор одсека за пољопривреду, рибарство и конзервацију.

Власти Хонгконга наводе да ће са глодарима који буду предати бити „поступано хумано“.
Леунг је рекао да је изненађен чињеницом да хрчци могу да буду инфицирани и забринут је због извештаја о преносу вируса преко паковања хране.
„Нисам сигуран шта би требало да радимо, не знамо да ли људи могу да добију вирус од хрчка, или хрчци добијају вирус од људи“, казао је он.
Кинеске власти упозориле су да би омикрон варијанта вируса могла да се шири и преко пакета који стижу из иностранства и навеле да је један такав случај забележен после контакта са пакетима послатим из Канаде, преко САД и Хонгконга у Пекинг.
Случајеви заражавања животиња вирусом корона регистровани су и раније, па је тако Данска спровела убијање целе популације веће од 15 милиона куна због опасности од мутирања вируса корона.
Научници су у мају 2020. доказали и да хрчци могу да се заразе вирусом корона, када су спроводили истраживање у Хонгконгу о ефикасности маски, у ком су користили и те глодаре.
Мете Фредериксен  - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
СВЕТ
Скандал дрма данску владу: Премијерка под истрагом због покоља 17 милиона животиња
Јелен - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
ДРУШТВО
Забрињавајући подаци из Канаде: Како су се дивље животиње заразиле ковидом 19
Лавови у зоолошком врту у Сан Салвадору - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Почиње масовна вакцинација: Животиње у америчком зоо врту имунизују против короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала