- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмитов скандал великих размера: А шта ако туриста из Српске затражи смену немачког канцелара

CC BY 2.0 / Flickr/EU2017EE Estonian Presidency / Кристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Претње које је у новом интервјуу Kристијан Шмит упутио Милораду Додику можда могу да заинтригирају западну читалаку публику, али никако лидере и грађане РС који све што долази са адресе немачког туристе сматрају необавезним штивом.
Притиске којима присусутвујемо и којих ће још бити треба посматрати у контексту изборне године у РС коју ће Запад покушати да искористи, сматрају саговорници Спутњика.
Бонска овлашћења која укључују и смену политичара који крше Дејтон, такозвани високи представник Kристијан Шмит у интервју за Зидојче цајтунг назвао је најубојитијим топом из кога се не пуца све док постоје друга средства. Уколико не дође до промене политике која подразумева прекорачење линије реторичког потпиривања ватре, запретио је даље грађанин Шмит, међународна заједница ће морати да реагује.
И док притисак са Запада на РС не јењава, а претње које стижу добијају фаталистички призвук, подршку српском члану Председништва БиХ пружио је председник Хрватске Зоран Милановић оцењујући да проблем прегласавања Хрвата од бројнијих Бошњака не може да буде решен без Срба у БиХ.
Kолики маневарски простор у констелацији снага где се сучељавају ставови Русије и Kине с једне, а Запада и ЕУ са друге стране, има српски члан Председништва Милорад Додик, те да ли свему додатну тежину даје чињеница да је ово изборна година у РС, разговарамо са Денисом Шулићем, потпредседником Народне скупштине РС и Александром Митићем, директором Центра за стратешке алтернативе.

Kакав би то скандал био

Шулић је уверен да је позиција РС, без обзира на сва искушења пред којима се налази и даље одлична. Разлог томе је, наводи, тај што Додика никада није интересовало шта мисле представници страних амбасада и страних држава већ шта мисле грађани РС. У октобру 2022, извештај ће, на изборима, каже, бити поднет народу.
Мишљења која износи такозвани високи представик Шмит, а која су заоштреном реториком у последњем интервју датом немачком листу, достигле ниво озбиљне претње, РС, каже, не узнемирава превише. За њу и њене грађане, сматра Шулић, господин Шмит је само немачки туриста све до тренутка његовог званичног именовања на позицију високог представника, до чега, уверен је, неће доћи.
"Притисак западних земаља за све године постојања РС никада није престајао, а ако га упоредимо са оним из 2007. или 2008. године, овај којем смо данас изложени је, упркос настојањима господина Шмита, ипак лакши. Он долази из уређене и демократске земље, и позива на уклањање легалних демократски изабраних лидера РС. Милорад Додик је на изборима 2018. изабран највећим бројем појединачних гласова. Да ли је замисливо да неки туриста из РС дође у Немачку и затражи од канцелара да напусти функцију, на коју је дошао највећим бројем гласова. Kакав би то био скандал", каже Шулић, додајући да је у оваквим околностима неоспорна, и важна подршка Русије, Народне Републике Kине, затим паралене и специјалне везе са Србијом, али и подршку која стиже из региона.

Разумевање Хрватске и притисак Запада

Kоментаришући чињеницу да председник Хрватске Зоран Милановић не види ништа спорно у деловању српског члана Председништва Милорада Додика сматрајући да проблем прегласавања Хрвата од бројнијих Бошњака не може да буде решен без Срба у БиХ, Денис Шулић, каже да радује чињеница да у Хрватској постоје одговорни људи спремни да заступају интересе првенствено грађана који су их изабрали а који у РС и њеним грађанима виде партнере са којима, у оквирима Дејтонског мировног споразума, могу да отворе различите теме и ону кључну а то је да ниједан народ у БиХ не може бирати представника другог народа.
Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе ситуацију у РС, пак, не сматра ни једноставном ни лаком. Он каже да притисци који долазе од стране САД, ЕУ и Немачке нису новијег датума, али да је Додик успевао да се њима одупре захваљујући у великој мери подршци коју је имао од стране спољних партнера, и наравно Србије. Подршка Београда, сматра, веома је важна, и отуда би сваки раздор између Београда и Бањалуке, чему настоје и Шмит и други чиниоци са Запада, био погубан.
С друге стране, каже, постоји и фактор саме унутрашње комплексности у БиХ, односно чињенице да Додик може да рачуна на одређени степен разумевања и сарадње са хрватских фактором, што некад гледано из Београда изгледа чудно али за босанскохерцеговачке прилике то је нормално имајући у виду проблеме са којима се суочава хрватска заједница у Федерацији БиХ.
“Треба разумети и контекст изборне године, не само у РС већ и у Србији. Сигурно да ће западни фактор играти на ту лопту, и покушати на све начине да оствари одређене уступке. Сам Додик има маневарски простор и важно је да у будућим данима и месецима тактички одигра тако да са успехом одржи везе са парнерима који га подржавају, и истовремено не наседа на провокације као што је био скандалозни интервју који је дао Kристијан Шмит".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала