- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Свечани дочек руских мировњака: Још 40 авиона стигло из Казахстана /видео/

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаАвион Ил-76 руског контингента мировних снага ОДКБ на аеродрому Чкаловски у Подмосковљу
Авион Ил-76 руског контингента мировних снага ОДКБ на аеродрому Чкаловски у Подмосковљу - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Нова група авиона са руским мировњацима из састава снага ОДКБ-а вратила се из Казахстана на војне аеродроме у Московској и Уљановској области, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Четрдесет авиона војно-транспортне авијације Ваздушно-космичких снага Русије превезло је током протеклог дана руске мировњаке из састава колективних мировних снага ОДКБ из Републике Казахстан на војне аеродроме у Московској и Уљановској области“, наводи се у саопштењу.
Руски војни ресор напомиње да је на аеродромима организован свечани дочек мировних снага уз учешће команде Ваздушно-десантних снага и Уљановске јединице Ваздушно-десантних снага. Након свечаног скупа, мировњаци су истоварили наоружање и војну технику и кренули у своје матичне базе.
Планирано је да се повратак свих мировних снага у своје базе заврши до 19. јануара.
Почетком јануара у Казахстану су почели протести и нереди због двоструког повећања цена гаса у земљи. Казахстански председник Касим Жомарт Токајев обратио се 5. јануара земљама ОДКБ-а за помоћ „у превазилажењу терористичке претње”. У протестима је повређено око хиљаду људи. Према подацима казахстанског Министарства унутрашњих послова, погинуло је 17 полицајаца, а више од 1,3 хиљаде је повређено.
Савет колективне безбедности ОДКБ-а одлучио је да пошаље колективне мировне снаге у Казахстан ради нормализације ситуације у земљи. У операцији су учествовали војници из Русије, Белорусије, Јерменије, Киргизије и Таџикистана. Њима је поверена заштита стратешки важних објеката у земљи. У четвртак, 13. јануара, мисија је проглашена завршеном.
Руски мировњаци  - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
РУСИЈА
Из Казахстана се вратило још 14 авиона са руским мировњацима /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала