- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Традиција јача од короне: У Русији и ове године богојављенска купања у леденој води /фото/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаБогојављенско купање
Богојављенско купање - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Један од великих хришћанских празника Богојављење у Русији се традиционално обележава купањем у ледено хладној води, често у отворима у леду на рекама и језерима.
Ове године купања се организују уз поштовање социјалне дистанце због епидемије вируса корона, а према проценама Министарства за ванредне ситуације, учешће ће узети око милион и по верника широм земље.

Богојављенско „Бадње вече“

Богојављење је један је од најстаријих празника хришћанске цркве којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је мој син и њега послушајте“.
Овај велики празник слави се 19. јануара код цркава које се држе Јулијанског календара, док код Руса дан пред Богојављење носи исти назив као и дан пред Божић - „Сочељник“, што у преводу значи Бадње вече. Сам назив је настао због „сочива“- јела које представља кувану пшеничну чорбу са медом и сувим грожђем која се тог дана обавезно мора наћи на столу.
На Богојављенско „Бадње вече“ у свим православним црквама у Русији, од давнина се врши велико свечано освештавање воде. После богослужења, свештеници исти обред обављају и на оближњим рекама и језерима.
© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин зарања у ледену воду на Богојављење прошле године
Председник Русије Владимир Путин зарања у ледену воду на Богојављење - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Председник Русије Владимир Путин зарања у ледену воду на Богојављење прошле године
Купање у освештаној води се практикује од времена када је у реци Јордан крштен Исус Христос. У знак поштовања према овом празнику, установљен је строги пост. Пре обреда освештавања воде никако се не једе, а после пијења богојављенске воде верници једу „сочиво“ или на руском, кутју.

Рупе у леду у виду крста

Купање у леденој води уочи Богојављења један је од најпопуларнијих верских обреда међу Русима. Пошто је у јануару температура у Русији веома ниска, познат је израз “богојављенски мразеви“ и у то време су све реке и језера покривени дебелим слојем леда.
На многим местима у Русији организује се разбијање леда на рекама и језерима, те се у њима обично праве рупе у облику крста. Оне су назване “јордани” у знак сећања на реку у којој је Јован Крститељ крстио Исуса Христа.
Дан раније, обавезно се освештава вода у којој ће се Руси купати. Према народној традицији, верници треба да уз молитву три пута зароне у освештану воду, и да се прекрсте, како би се очистили од свих греха. Човек на тај начин јача здравље, осећа се растерећеније и добија снагу за даљу борбу која га чека током живота.
© Sputnik / Евгений Јепанчинцев / Уђи у базу фотографијаБогојављенско купање у руском граду Чита
Богојављенско купање у руском граду Чита - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Богојављенско купање у руском граду Чита
У богојављенским купањима обично учествује око два милиона верника у Русији, које не може да поремете ни изузетно ниске температуре у ово доба године. На свим купалиштима широм Русије учесницима овог догађаја обезбеђење су свлачионице. Руси обично носе са собом и термос са врућим чајем који добро дође на дебелом мразу.

Церемонија се неће одвијати свуда

Прошле године, без обзира на забране и упозорења Руске православне цркве, велики број грађана Русије наставио је традицију богојављенских купања. Ипак, у неколико региона попут Иркутске и Калињинградске области није било организовано традиционално купање.
Ове године богојављенског купања неће бити у Улан-Удеу, Ханти-Мансијску, Томској области, Републици Туви и на Камчатки. Ово је друга година како су затворени „јордани“ у Перму и Оренбургу, а такође у Краснојарску и Сочију. У Братској и Калињинградској епархији Руске православне цркве верници су унапред упозорени да богојављенског купања неће бити.
Традиционална церемонија неће бити отказана у регионима попут Лењинградске и Тулске области, Забајкалској територији, Републици Татарстан, као и у Москви, Новосибирску, Тјумењу и Ростову.
© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаСвештеник освећује ледену рупу у Владивостоку.
Свештеник освећује ледену рупу у Владивостоку. - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Свештеник освећује ледену рупу у Владивостоку.
На свим местима која су одређена за богојављенско купање присутни су спасиоци, лекари и полиција. Руска православна црква позвала је на опрез у масовном купању, а пожељно је поштовати социјалну дистанцу због епидемије вируса корона.
У Русији су за Богојављење везани многи обичаји, али и обред гатања. Руси верују да ако на тај дан буде ведро, лето ће бити сушно, а ако пада снег - биће богата жетва. Треба напоменути да особа која се роди или крсти на овај дан, биће увек срећна, а веридбе које се направе на Богојављење обећавају добар брак.
Председник Русије Владимир Путин зарања у ледену воду на Богојављење - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2021
Председник је кул: Британце одушевило Путиново зарањање у ледену воду /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала